12.4 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Ce ar trebui sa facem, pentru a ne creste copiii in armonie cu aspiratia spre fericire? Iata cateva raspunsuri oferite de Philippe Presles, autorul unei carti admirabile despre cum pot parintii sa cultive fericirea propriilor copii – L’envol de la conscience, aider son enfant à devenir libre et heureux (Zborul constiintei sau despre cum sa iti ajuti copilul sa devina liber si fericit).

Fii suporterul oficial al copilului tau!

Una dintre principalele capcane in care cad parintii care isi doresc ceea ce este mai bun pentru copiii lor este aceea ca se comporta ca un manager al propriului copil si nu ca un suporter. De fiecare data cand fortam un copil sa faca ceva, el va actiona din constrangere si nu pentru ca isi doreste sa faca acel lucru. Si daca pe moment acest lucru poate functiona, pe termen lung lucrurile se complica. 

Care este solutia? Transforma-te din manager al timpului liber al copilului in suporter al pasiunilor sale. A fi suporter inseamna a fi alaturi de copil atat in momentele frumoase, cat si in momentele dificile. Un suporter crede in propria echipa pana la capat, indiferent de reusite sau esecuri. La fel trebuie conceputa si relatia cu propriul copil.

Co-mu-ni-cati!

Prinsi mereu in mecanismul uluitor al vietii cotidiene, uitam uneori sa vorbim… pur si simplu sa vorbim. Chiar si dupa o zi stresanta la serviciu, uitam adesea sa ne relaxam si prelungim inutil stresul – goana dupa cumparaturi, activitati optionale pentru copii, curatenie in casa si alte astfel de lucruri banale pe care reusim sa le transformam intr-o piedica in calea comunicarii cu propriul copil. Dupa o zi la scoala, copilul simte nevoia sa impartaseasca cu parintii ceea ce a trait, sa isi comunice emotiile pozitive sau negative. De aceea, este absolut necesar sa ii acordam timpul necesar. Nu numai ca isi va dezvolta increderea in sine si relatia armonioasa cu parintii, dar astfel de momente il ajuta sa isi dezvolte si vocabularul si capacitatea de a comunica, in general. Este important, de asemenea, sa ii spui copilului tau ceea ce te preocupa, fara a intra neaparat in detalii. Vorbeste-i despre propriile emotii si invata-l astfel cum sa si le comunice pe ale sale.

Alunga stresul!

Atunci cand stresul iti invadeaza viata si se amesteca inclusiv in relatia cu copilul tau este extrem de grav! Este cazul sa iti revizuiesti prioritatile! Incearca sa te detasezi de stresul de la serviciu si sa faci ca acasa lucrurile sa fie facute din placere si nu din obligatie. Implica-ti copilul in treburile casnice, fara a-i da sentimentul ca le face din obligatie. La cumparaturi, in bucatarie, la curatenie, peste tot in treburile casnice ajutorul sau poate fi nepretuit nu doar prin aceea ca te scuteste de anumite treburi, ci mai ales prin faptul ca ii dai incredere in fortele proprii copilului tau. Pe scurt, momentele petrecute in familie sunt benefice pentru deconectarea de la stres si sunt extrem de importante pentru fericirea copilului tau.

Continuarea pe desprecopii.com

Alte articole