2.4 C
Paşcani
vineri, decembrie 2, 2022

Cum recunoaştem măştile eficiente împotriva Covid-19. Ce trebuie să scrie pe cutie

Sunt măsuri extraordinare, luate în toate localitățile în care boala s-a extins rapid, inclusiv în Capitală.

Iar autoritățile fac apel să înțelegem că este singul mod prin care putem evita ca sistemul sanitar să fie depășit cu totul. De frica bolii sau a amenzilor, oamenii au început să poarte masca în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber. Copiii au stat marți acasă și au aflat orarul pentru lecțiile online. Părinții celor de vârste mici au trecut însă printr-un carusel de emoții, după ce oficialii s-au bâlbâit până seara târziu și au anunțat pe rând, ba că se închid, ba că nu se închid creșele.

Indiferenți și la pericol și la riscul de sancțiuni, unii dintre locuitorii Capitalei n-au respectat marți obligația de a purta masca și în aer liber. (…)

 

Cum recunoaştem măştile care eficiente împotriva Covid-19. Ce trebuie să scrie pe cutie

Spre deosebire de gripă, tusea convulsivă și meningita bacteriană, care se transmit prin stropi mari de salivă, noul coronavirus, la fel ca varicela și tuberculoza, trec de la o persoană infectată la una sănătoasă prin picături mici. Așa că specialiștii spun că măștile trebuie să fie multistrat ca să fie și eficiente, nu doar să bifăm respectarea legii. Cele de unică folosință din farmacii vin însoțite de un certificat de conformitate și poartă pe cutie mențiunea “avizat” sau “înregistrat la Ministerul Sănătății”. Și cele de croitorie ar trebui să treacă prin teste, ca să întrunească standardele de calitate.

Certificarea va garanta că țesătura și vopseaua sunt sigure la contactul cu pielea și pot rezista la câteva zeci de spălări.

Carmen Avrămescu, director fabrică de confecții„A rezultat în urma testelor o eficiență la filtrare de 96% la particule sub 0.3 microni. Materialele sunt cele folosite în industria medicală.”

În localitățile roșii, o altă măsură luată în speranța de a tempera răspândirea bolii a fost închiderea unităților școlare.

Doar că în Capitală, autoritățile s-au bâlbâit și au dat luni mesaje contradictorii despre închiderea creșelor și a centrelor afterschool. Mai întâi, premierul i-a anunțat pe părinți că rămân deschise, apoi Comitetul Municipal le-a inclus în lista unităților închise, ministrul Educației a declarat că e o neînțelegere și abia spre seară, oficialii locali au recunoscut că au făcut o eroare și că rămân deschise. Părinții au fost bulversați.

Bărbat„Haos, n-am înțeles nimic, nu știam, ba ziceau că se ține after ba că nu, aseară târziu ne-au anunțat. E ireal.”

Director„Doamne, a fost tulburător. La prânz au zis că e voie cu creșe și after, apoi 2 ore mai târziu că totuși nu, seara că totuși avem voie să primim copii, părinții scriau disperați că nu mai înțeleg nimic.”

Cel puțin un lucru a fost clar. Timp de 14 zile rămân închise toate grădinițele, școlile dar și liceele. Acum profesorii și învățătorii au obligația, conform planului de măsuri aprobat de Inspectoratul București, să le trimită elevilor și părinților orarele de desfășurare a cursurilor online, iar dascălii au fost înștiințați că vor fi verificați dacă și în ce fel predau, iar cei care nu vor face asta nu vor primi salariu.

Peste noapte, astfel de afișe au apărut și pe ușile restaurantelor care își anunță clienții că este închis temporar pentru că activitatea în interior e suspendată timp de 14 zile. Dacă totuși vreți să ieșiți în oraș puteți merge la terasă, poate una încălzită, dar e important să vă asigurați că nu e o terasă improvizată cu pereți și eventual cu o singură fereastră deschisă, pentru că ea trebuie să fie în aer liber.

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow