18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19

Ultimele știri

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid-19? Este o întrebare firească pe care și-o pun toți părinții care au copii mai mici de cinci ani pentru care nu există obligativitatea să poarte mască. Am cerut părerea unui pediatru specializat în imunologie și alergologie pediatrică, dar am consultat și recomandările forurilor naționale și internaționale pentru a găsi cel mai bun răspuns.

Articol scris de Geo Mihalcea

O mămică ne-a adresat zilele trecute următoarea întrebare: „Vă scriu în calitate de mămică a unei fetițe de 2 ani si 5 luni. Aveti recomandari de la pediatru, despre cum să ne ferim copiii mici, pe strada sau în diferite locuri, având în vedere că ei nu poartă mască?!”

Am cerut părerea domnului doctor Alexis Cochino, medic peditaru, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică, am căutat însă și recomandări de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pentru a lămuri cât mai bine această chestiune. În România, legea prevede că acei copii care au sub 5 ani nu trebuie să poarte mască. Unul dintre motive: riscul să o poarte incorect este mare. Nici la copiii cu dizabilități masca nu este obligatorie.

Cum protejăm copiii ce nu pot purta mască de Covid 19? Sfaturile pediatrului Alexis Cochino:

1. „Evitați aglomerațiile și spațiile închise”

Domnul doctor ne sfătuiește să nu-i luăm pe cei mici cu noi atunci când trebuie să mergem, la farmacie, la supermarket ori la mall. Aceste zone prezintă un risc crescut de răspândire a virusului, iar copiii mici, nepurtând mască, sunt mult mai expuși. Sunt și situații în care nu ai cu cine să lași copilul și trebuie neapărat să faci cumpărături. O variantă la îndemână ar fi să comanzi online sau să rogi o prietenă/rudă să facă asta pentru tine.

2. „Spală copilul pe mâini de câte ori este nevoie”

De ce? Pentru că mâna este cea mai expusă. Nimic nu e mai uşor decât să duci mâna murdară la nas sau la ochi şi gata… Iar dacă e vorba de cel mic, ce să mai vorbim!

Ajută? Da, bineînţeles! Îţi înveţi copilul să se spele bine cu apă şi săpun, cel puţin 20-30 de secunde. În perioadele de epidemie, se recomandă şi dezinfectarea mâinilor cu produse specifice.

3. „Poartă copilul în brațe cât mai des pentru a-l împiedica să atingă eventualele suprafețe contaminate”

Îți vei da seama „din mers” care sunt momentele în care să aplici această regulă de bază. În timp, învață-l pe cel mic în joacă să nu mai pună mâna pe balustradele de la scări, să nu apese butonul la lift, să nu se mai agațe de căruciorul de cumpărături.

În general, este bine să ne învățăm copiii acum, în plină pandemie, să evite atingerea oricărei suprafețe ce este folosită frecvent de foarte multe persoane și este dezinfectată insuficient. Dacă vezi că nu se poate abține, atunci mai bine tu sau tati îl luați pe cel mic în brațe, pentru a evita contaminarea cu noul Sars-CoV-2.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
18.4 ° C
20.1 °
17.3 °
71 %
1.2kmh
5 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
31 °
mie
33 °
joi
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI