12.4 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Cum poți cere în noiembrie banii de șomaj tehnic de la stat pentru octombrie. Declararea și plata taxelor, în decembrie

Din moment ce șomajul tehnic subvenționat de stat a fost reintrodus începând din octombrie 2021, angajatorii pot solicita bani de la stat începând din noiembrie, conform legislației în vigoare. Mai precis, de la 1 noiembrie 2021 se pot cere banii pentru indemnizațiile aferente lunii octombrie 2021, iar taxele aferente vor trebui declarate și plătite abia în decembrie 2021.

Conform OUG 111/2021, șomajul tehnic subvenționat de stat poate fi solicitat de angajatori pentru salariații cărora le suspendă contractele de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, din cauza crizei coronavirusului. Măsura se aplică atât când activitatea este întreruptă total sau parțial în urma restricțiilor impuse în timpul stării de alertă, cât și când activitatea este suspendată în urma unei anchete epidemiologice derulate de direcția teritorială de sănătate publică.

Indemnizația de șomaj tehnic pe care trebuie să o primească salariații cu contractul de muncă suspendat este de 75% din salariul lor de bază. Însă statul subvenționează maximum 75% din câștigul salarial mediu brut stabilit pentru anul 2021, adică cel mult 4.035 lei pentru fiecare salariat suspendat.

Așa cum prevede documentul, angajatorul plătește indemnizațiile direct din banii de la stat, nu din banii proprii. Astfel, în noiembrie se poate cere, la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, subvenționarea indemnizațiilor aferente lunii octombrie.

În acest sens, angajatorii trimit prin e-mail o cereresemnată și datată de reprezentantul legal, care este însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație (asumată de reprezentantul legal). Modelele documentelor sunt stabilite de autorități în două seturi(sunt anexate la articol) – unul pentru situația întreruperii activității din cauza restricțiilor și unul pentru situația suspendării activității de către direcția de sănătate publică.

Banii de indemnizații vin, în conturile bancare ale angajatorilor, în maximum 15 zile de la depunerea documentației. De aceea este important ca solicitările să fie transmise, de preferință, la începutul lunii noiembrie. Ulterior încasării sumelor de la stat, indemnizațiile nete trebuie să ajungă la salariații suspendați în maximum trei zile lucrătoare.

Atenție! Indemnizația de șomaj tehnic se acordă strict pentru zilele în care fiecare salariat a avut contractul suspendat în luna octombrie 2021 (adică zilele în care nu s-a muncit deloc).

Declararea și plata taxelor pentru indemnizațiile subvenționate

Indemnizația de șomaj tehnic pe care o subvenționează statul este taxabilă, conform OUG 111/2021. Mai precis, pentru aceasta trebuie declarate și plătite impozit pe venit și contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate (contribuția pentru muncă nu se aplică în acest caz). Taxele sunt reținute și plătite din sumele brute primite de la autorități.

„În cazul indemnizației prevăzute (…), calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj”, este punctat în actul normativ.

Declararea taxelor pentru indemnizațiile încasate pentru luna octombrie se va face prin formularul 112 în luna decembrie – termenul este în data de 25, dar, de obicei, acesta e stabilit mai devreme în ultima zi din an (Fiscul va anunța termenul concret în timp util). Până la același termen se va face și plata taxelor.

Important! La fel cum s-a întâmplat în 2020, atunci când s-a introdus șomajul tehnic subvenționat de stat prin OUG 30/2020, autoritățile ar trebui să modifice curând formularul 112 pentru a permite angajatorilor să declare taxele aferente șomajului tehnic subvenționat de stat prin OUG 111/2021. Acest demers trebuie operat prin ordin comun al ministerelor Finanțelor, Muncii și Sănătății.

sursa avocat.net

 

Alte articole