5.8 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cum poți afla dacă ești șofer cu risc ridicat și trebuie să primești un preț RCA mai mic

Creșterea uriașă a tarifelor RCA în contextul falimentului demarat la City Insurance a început să creeze situații cel puțin ciudate. Dan, un șofer de 41 de ani, fără accidente în ultimii 2 ani de când și-a luat mașină, a aflat cu ocazia reînnoirii poliței RCA că este considerat asigurat cu risc ridicat. Asta în condițiile în care a primit 6 oferte de la asigurători diferiți cu prețuri peste valoarea maximă permisă de lege. Prin urmare, are dreptul la o poliță RCA mai ieftină decât oferta din piață.

 


 

Cum a aflat un șofer că este asigurat cu risc ridicat, deși nu a făcut niciun accident în 2 ani de când are mașină: Acesta se poate adresa acum BAAR pentru a cere o poliță RCA mai ieftină


Cazul prezentat mai jos este real, doar numele este inventat.
 Situația lui Dan am prezentat-o și într-un articol anterior și din păcate este o situație cu care se confruntă milioane de români în aceste zile, după falimentul City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România și liderul RCA cu peste 3 milioane de clienți.

Polița de asigurare RCA îi expiră lui Dan luna viitoare, astfel că a fost înștiințat de magazinul online de unde își cumpără de regulă această asigurare că trebuie să-și facă una nouă. Magazinul online îți oferă posibilitatea să vezi ce oferte au acum asigurătorii și să o alegi pe cea optimă pentru tine.

Cea mai ieftină ofertă pe 12 luni este acum la Euroins, respectiv 1156 de lei.


Click pentru a deschide

Față de anul trecut, prețul celei mai mici oferte pe 12 luni (și atunci tot la Euroins) este mai mare acum cu peste 50%.

Iată ce oferte a avut anul trecut:

Click pentru a deschide

Nu mai este avanatajos nici să-și facă o poliță RCA pe 6 luni, deoarece majoritatea asigurătorilor au ridicat prețurile foarte aproape de prețul asigurărilor pe 12 luni.

Dan și-a adus aminte apoi că a tot văzut la TV zilele acestea spunându-se că asigurații cu risc ridicat pot primi polițe RCA mai ieftine.

Așa că și-a propus să afle dacă și el este un asigurat cu risc ridicat. Nu mică i-a fost mirarea când a aflat că da, este în această categorie și că cel mai mic preț pe care ar trebui să-l aibă polița sa RCA ar fi în acest moment de 1143 de lei.

Cum poți afla singur dacă ești asigurat cu risc ridicat: Exemple concrete

Șoferii care vor să afle dacă sunt sau nu considerați cu risc ridicat trebuie să intre pe site-ul Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), organismul care are ca membri toți cei 9 asigurători autorizați să practice RCA din România.

Pasul 1: Accesează secțiunea „Gestionarea asiguratilor RCA cu risc ridicat”, din site-ul BAAR.

Aici vei afla că poți fi încadrat în categoria cu risc ridicat dacă:

  • – aveti cel puțin 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate primite de la asigurători RCA diferiți;
  • – ofertele sunt pentru perioade de asigurare de 12 luni;
  • – toate primele de asigurare din ofertele primite (fără tariful pentru decontare directă și fără prima pentru clauze și acoperiri suplimentare) sunt mai mari, la data formulării respectivelor oferte, decât: tariful de referință pentru vehicul (a se vedea mai jos) X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea (a se vedea mai jos).
  • Despre factorul N – ce reprezintă și cum a fost calculat puteți citi aici.

Prețul se va calcula deci după formula: Tarif de referință X 1,36 X clasa de bonus-malus

Pasul 2: Cum afli în ce tarif de referință de încadrezi

Pentru a afla tariful de referință din formulă de mai sus, trebuie să intri pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde sunt afișate cele mai recente tarife de referință RCA în vigoare, calculate de un auditor independent, în urma unei licitații.


Click pentru a deschide

De notat că, în general, aceste tarife de referință nu sunt obligatorii, ci orientative, fiind introduse în legea RCA în 2017, în urma protestelor și a crizei RCA care a urmat falimentelor Astra și Carpatica, ca un element de transparență, la care asigurații să se poată raporta atunci când primesc oferte de la firmele de asigurări din piață.

Pe de altă parte
tarifele de referință devin obligatorii în cazul „asiguratului cu risc ridicat”, deoarece formula de calcul pentru stabilirea prețului unei polițe RCA pe care o poate primi un astfel de asigurat se raportează la tariful de referință.

Continuarea pe HotNews

Alte articole