16.3 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Cum ne protejăm de hărțuirea în on-line! – VIDEO

Cum ne protejăm de hărțuirea în on-line!

 Nu puține au fost cazurile când de cele mai multe ori femeile au fost hărțuite sau amenințate prin intermediul fomelor de comunicare pe rețelele de internet. Nu mai punem la socoteală șantajul  la care e supusă o persoană după terminarea unei așa zise relații, de exemplu. Oamenii legii vin din nou cu sfaturi cum să ne protejăm în asemenea situații sau mai mult cum să nu picăm victime.

Interacţiunea pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri) are de multe ori şi o componentă mai întunecată. „Cyber-bullying” (hărţuirea cibernetică) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hărţuire, ameninţare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj), cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil o persoană sau un grup de persoane.

Dacă sunteţi victime ale cyber-bullying-ului, gândiţi-vă să apelaţi la mijloacele legale, pentru ca autorii să fie sancţionaţi.

Trebuie ştiut că, indiferent de cât de gravă poate fi situaţia, apelaţi la Poliţie ori depuneţi o plângere prealabilă, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.

Recomandările Poliţiei Române privind hărțuirea online sunt următoarele.

În cazul mesageriei electronice, blochează persoanele necunoscute care îţi fac rău sau creează-țiun cont de utilizator nou şi închide-l pe cel vechi, pentru a stopa corespondenţa nedorită sau mesajele injurioase.
Dacă nu reuşeşti să eviţi o corespondenţă injurioasă, salveaz-o, pentru a o avea ca mijloc de probă. Păstrează deci (prin salvare de pagină ori fişier sau captura de ecran) orice mesaj, comentariu, secvenţă audio sau video pe care agresorul le-a postat.
Dacă cineva a postat, fără acordul tău, imagini, filme sau date de contact private, trebuie să te adresezi administratorului respectivului site pentru a elimina conţinutul nedorit. În cazul în care ţi se refuză îndepărtarea imaginile şi datele de contact ilegal postate, poţi să faci plângere penală în baza art. 226 din Noul Cod Penal, cu privire la violarea vieţii private.
Nu uitați că vă puteți adresa oricărei unități de poliție pentru investigaţii, atunci când consideri că s-a adus atingere bunei reputaţii prin publicarea fără acord.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow