23 C
Paşcani
duminică, octombrie 1, 2023
Array

Cum merg retrocedările in judetul Iaşi: prefectul dă vina pe primari, primarii pe Cadastru

Punerile în posesie în baza noii legi a fondului funciar bat pasul pe loc. Primarii din judeţ au fost convocaţi ieri la Prefectură pentru a li se cere să accelereze inventarierea terenurilor disponibile şi a celor revendicate.
Până acum, 85 de comune au finalizat inventarierea terenurilor, dar retrocedarea terenurilor a rămas blocată.

„Mă aşteptam să fim îngropaţi în dosare şi să nu prididim cu semnarea titlurilor de proprietate. Nu se în­tâmplă însă aşa. Comisiile locale de fond funciar trebuie puse rapid în funcţiune. După 25 de ani, ar cam fi timpul să terminăm cu acest capitol“, a declarat prefectul Dan Cârlan.

Acesta a reproşat prima­rilor faptul că, la două săptămâni după ce li se solicitase o situaţie privind ce­rerile de retrocedare validate pe anexe corespunzând terenurilor administrate de Agenţia Domeniilor Statului, doar 20 de comune au răspuns. Şi dintre acestea, multe au indicat doar anul în care ce­rerea a fost validată, în timp ce Prefec­tura ceruse data exactă a validării pentru fiecare caz în parte.

„În fiecare an au fost valuri de validări. Legea impune acum, ca unic criteriu în prioritizare, vechimea cererii. Avem nevoie de o listă pe care să o putem ordona pe zile, nu să lucrăm cu 1.000 de cereri validate în acelaşi an“, a ex­plicat prefectul.

În replică, primarii comunelor din judeţ s-au plâns de proasta colaborare cu angajaţii Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI). O problemă suplimentară este reprezentată de lipsa de personal.

„Avem depuse în jur de 100 de documentaţii, în stoc la OJCPI. Mare parte nici nu au fost verificate. Au un singur om care le verifică“, a spus primarul comunei Deleni, Dumitru Pri­go­­reanu.

La rândul său, primarul comunei Vânători, Constantin Lupu, a precizat că la OJCPI sunt dosare depuse încă de acum patru ani, încă nerezolvate.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Alte articole