-0.6 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 4, 2021

Cum îţi poate strica maşina „pana prostului”

Vedem destul de des cazuri în care șoferii rămân cu mașina în drum pentru că nu mai au carburant. Asta deși li s-a aprins pe bord becul care i-a atenționat că nu mai au suficient combustibil. Ce greșeli fac acești șoferi și pe ce mituri se bazează ei, aflăm de la specialiști în materialul următor.

Acum o lună, o limuzină de lux a rămas fără carburant chiar în mijlocul stațiunii Mamaia. Timp de câteva zeci de minute, mașina a blocat o bandă de mers. În tot acest timp, proprietarul și-a sunat un prieten care i-a adus două bidoane cu carburant, pentru a putea ajunge la benzinărie. Astfel de situații se produc atunci când șoferul ignoră că i s-a aprins becul care îi indică faptul că nu mai are suficient carburant.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: Greșeala pe care foarte adesea șoferii din România o fac este aceea de a crede că ei pot calcula cât mai au de mers. Este o mare greșeală. Nici măcar calculatorul mașinii nu poate calcula cu exactitate, deși el ne arată acolo, în bord, un range, o medie, un număr de kilometri pe care ar mai putea merge.

Prin urmare, mitul potrivit căruia când ți se aprinde becul de carburant mai ai în rezervor 5-6 litri, cu care mai poți merge 70-80 de kilometri, este fals.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: Contează foarte mult greutatea mașinii, contează drumul pe care mergem, poate să fie un drum pe care urcăm și atunci consumul crește. Pot fi tot felul de condiții variabile, de tipul consumatorilor autovehiculului, care pun lucru mecanic pe motor și atunci motorul va consuma mai mult carburant decât ne-am aștepta sau decât se așteaptă calculatorul mașinii și atunci riscăm să rămânem în pana prostului.

În plus ne putem strica mașina.

Emil Gâtej, specialist în condus defensiv: În rezervor este o pompă, care se și unge, se și răcește cu carburantul mașinii. Dacă rămânem fără carburant, riscăm ca această pompă să nu mai funcționeze, să se strice.

Șoferii profesioniști nu merg cu martorul de combustibil aprins.

-Se pot trage gunoaie de pe fundul rezervorului, se înfundă injectoare și așa mai departe.

-E nouă și nu vreau s-o duc la faliment așa repede.

În concluzie, când vi se aprinde becul de combustibil, mergeți la cea mai apropiată benzinărie.

sursa Digi 24

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI