Cea mai recentă întrerupere a apei în oraşul Paşcani şi cele cinci suburbii, dar mai ales reluarea furnizării seara în jurul orei 22.00, cu aproape 4 ore mai târziu decât ora anunţată, a stârnit numeroase reacţii de nemulţumire din partea cetăţenilor. Pe reţelele de socializare au fost postate mesaje şi întrebări privind cauzele acestei probleme şi când urma să fie rezolvată.

Reprezentanţii operatorului ieşean susţin că intreruperea furnizării a fost cauzată de o spărtura pe conducta de aducțiune a apei potabile, construită prin programul ISPA, pe raza comunei Stolniceni Pjajescu, investiţie cu multe probleme realizată de fostul operator păşcănean Prest Serv Apa SA. Pascaniul nu a putut fi alimentat din surse alternative pe motiv că avaria a intervenit în aval de interconexiunea captărilor de la Timişeşti cu cea de la Moţca, explica purtătorul de cuvânt al ApaVital.

Furnizării apei a fost reluată cu aproape patru ore mai târziu decât ora prognozată deoarece lucrările de reparaţii au fost complexe şi s-au desfăşurat în condiţii speciale susţin reprezentanţii furnizorului. Reprezentanţii ApaVital atrag atenţia că astfel de situaţii nu pot fi prevăzute iar estimările sunt făcute cu aproximaţie.

COMUNICAT: Având în vedere avaria de ieri, 12 septembrie 2018, de pe conducta de aducțiune a apei către municipiul Paşcani, SC ApaVital SA informează opinia publică din mun. Paşcani cu privire la următoarele aspecte:

1. Avaria care a determinat sistarea furnizării apei în mun. Paşcani în data de 12 septembrie 2018 a constat în apariția pe raza comunei Stolniceni-Prăjescu a unei spărturi pe conducta de aducțiune a apei potabile, construită prin programul ISPA anterior delegării serviciului către APAVITAL. Conducta de aducţiune este realizată din PAFSIN, material predispus la apariţia de fisuri longitudinale și de spărturi neregulate.

2. Din păcate, în acest caz avaria a intervenit în aval de inter-conexiunea captărilor de la Timişeşti cu cea de la Moţca, realizată pe raza localităţii Verşeni, care face cu putinţă alimentarea Paşcaniului cu apă atunci când se defectează conducta de aducţiune în amonte de locul inter-conexiunii, cum s-a întâmplat în cazul mai multor avarii precedente, când păşcănenii au beneficiat de apă inclusiv pe perioada intervenţiei angajaţilor ApaVital pentru remedierea defecţiunilor de pe conducta de aducţiune.

3. Din momentul constatării faptului că rezervoarele de înmagazinare a apei din municipiul Paşcani nu mai sunt alimentate, echipele de intervenţie ale SC ApaVital SA au demarat procedurile pentru identificarea locului producerii avariei şi, ulterior, pentru remedierea defecţiunii, estimând un prim termen limită pentru repornirea alimentării cu apă ora 18. Pe parcursul realizării reparaţiilor, au apărut complicaţii suplimentare, imposibil de prevăzut iniţial, care au determinat amânarea termenului prognozat pentru finalizarea lucrărilor de la ora 18 la ora 21.

4. Intervenţiile la conductele de aducţiune sunt complexe şi se desfăşoară în condiţii speciale. De aceea, estimările cu privire la durata acestora sunt doar aproximative, în unele cazuri reparaţiile încheindu-se înainte de ora anunţată, în altele ulterior acesteia. Din păcate, asemenea avarii şi pierderi apar atât pe conducte vechi cât şi pe cele mai noi, reprezintă o realitate şi apar indiferent ce operator gestionează reţelele. Acestea nu pot fi prevăzute din timp, astfel încât să informăm din timp opinia publică, ca să îşi poată realiza rezerve suficiente de apă, spre deosebire de întreruperile planificate, pentru modernizări, pe care le anunţăm anticipat.

Biroul de Presă ApaVital

RAGCL Pascani a cerut intrarea in insolventa, din cauza datoriilor. Ce ar trebui sa se intample cu transportul in comun?
 • Sa fie externalizat / dat in administrare unei societati private de transport 47%, 248 votes
  248 votes 47%
  248 votes - 47% of all votes
 • Sa ramana la RAGCL 21%, 110 votes
  110 votes 21%
  110 votes - 21% of all votes
 • Sa fie preluat de o noua societate comerciala, in subordinea Consiliului Local 17%, 90 votes
  90 votes 17%
  90 votes - 17% of all votes
 • Sa fie preluat de o societate comerciala functionala deja, aflata in subordinea Consiliului Local - ex. CLP Ecosalubritate SA Pascani 14%, 75 votes
  75 votes 14%
  75 votes - 14% of all votes
Total Votes: 523
iunie 6, 2019 - iulie 6, 2019
Voting is closed
Slider