13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Cum consumăm fructele de sezon. Reguli de aur împărtăşite de un nutriţionist

Începutul toamnei aduce şi o varietate de fructe pe care ar trebui să le mâncăm cu moderaţie, din cauza aportului mare de zahăr. Dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, a făcut pentru „Adevărul“ câteva precizări legate de modul de consum al fructelor.

„Recomandarea generală este să consumăm două fructe şi trei legume în fiecare zi“, spune dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice în cadrul Clinica de Nutriţie din Iaşi. Specialistul susţine că fructul poate reprezenta gustarea ideală pentru intervalul de dinainte de prânz. „Fructul este o alegere foarte bună pentru gustarea de la şcoală. Una din recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vizează gustările din fructe. Caserolele pregătite de părinţi, cu un mix de fructe şi legume sunt o idee foarte bună.

 

De exemplu, în caserolă se pot pune bastonaşe de morcov, roşii cherry, bucăţele de măr tăiate, cu tot cu coajă, pentru un plus de fibre, cu foarte puţină zeamă de lămâie adăugată, ca să nu se oxideze. Se mai pot pune boabe de struguri, feliuţe de banană. Acum se găsesc caserole cu sistem de aerisire, au şi furculiţe de culori diferite, ceea ce îi atrage pe copii. Aceasta este gustarea pe care am recomanda-o din tot sufletul atât copiilor care merg la şcoală, indiferent de vârstă, dar şi adulţilor care merg la serviciu“, a punctat dr. Delia Pintilei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice.

 

 

Specialistul susţine că nu este contraindicat să combini fructele cu legumele: „În acest mod aduci un aport de fibre, ceea ce determină o creştere mai lentă a glicemiei şi mai multă energie pe mai mult timp“. Chiar dacă la micul-dejun consumăm fructe în iaurt sau în altă formă, putem să mai mâncăm un fruct şi la gustarea dintre mese, care poate fi o banană mică sau un măr, o pară sau un ciorchine mic de strugure. „Să fim atenţi, pentru că un ciorchine mare de strugure de 100 de grame conţine echivalentul a patru linguriţe de zahăr, ceea ce e mult pentru o gustare. Este bine, de asemenea, ca această masă de iaurt cu fructe să fie alternată, din când în când, cu pâine integrală asociată cu proteine şi grăsimi, de exemplu, cu ou şi brânză, şi legume (roşii, castraveţi sau ardei), făcând aceste alegeri pentru a avea un mic-dejun variat, ceea ce determină o floră intestinală normală, care ne asigură imunitatea“, a completat dr. Delia Pintilei.

Continuarea pe Adevarul

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow