0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Cum avem grijă de inimă pe vreme caniculară

Vremea caniculară îi afectează în special pe cardiaci, dar şi pe cei care încă nu au aflat că au o problemă a inimii. Care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la doctor, în această perioadă, vedem chiar acum, la Observator Medical.

Temperaturile mari de afara ii trimit pe oameni mai des la doctor. Palpitatiile, durerile toracice sau scaderea tolerantei la efort sunt cele mai frecvente probleme din aceasta perioada. O ecografie cardiacă si o testare cardiopulmonara ne pot arata cat de grave sunt problemele.

„Cel mai frecevnt oamenii afirmă că nu au aer sau că a scăzut toleranţa la efort, activităţi pe care nu mai pot să le facă. Lipsa forţei, fatigabilitatea, cum o numim noi. Pe de altă parte, dureri toracice, în faţa cărora trebuie să ne lămurim noi dacă au ca origine cordul, o afecţiune cardiacă sau altceva. Palpitaţiile sunt a treia categorie de simptome cu care ne confruntăm, frecvent”, a declarat Livia Traşcă, medic cardiolog.

Sunt multe afectiuni cardio vasculare care se decompensează odată cu creşterea temperaturii. Tensiunea arteriala nu se mai controleaza cu acelaşi tratament, de exemplu. „Cea mai frecventă cauză de boală la nivelul întregului glob este boala cardiacă ischemică. Inima are trei vase care îi dau ei sânge să o ajute să îşi facă funcţia, cea mai frecventă afectare este încărcarea cu colesterol a acestor vase, care se numesc arterele coronare. Poate să meargă de la forma asimptomatice până la forme clinice uşoare manifestări cu lipsă de aer, palpitaţii, forma de manifestare fiind infarctul miocardic”, a mai precizat medicul cardiolog Livia Traşcă.

Ecografia cardiacă e prima consultatie din cabinetul cardiologului. „O ecografie cardiacă, o electrocardiogramă de repaus, o testare cardiopulmonară. Unui om care vrea să îşi confirme că e sănătos, care vrea să se apuce de un sport, o activitate fizică sau un om care se ştie cu o patologie cardiacă şi vrem să vedem cum se situează. Este un test care se face la cabinet care presupune mersul pe o bandă sau pe o bicilcetă care se desfăşoară cu viteze din ce în ce mai mari timp în care înregistrăm valoarea cardiacă prin intermediul unor electrozi. Pacientul are o masca pe faţă, masca respectivă este prevăzută cu un senzor care analizează respiraţia în timpul efortului, cât oxigen inhalăm, cât dioxid de carbon producem, toate sunt integrate într-un soft complex care ne oferă informaţii despre capacitatea pulmonară”, spune medicul Livia Traşcă.

Înainte de orice, prevenţia este esenţială. Cu toţii trebuie să fim atenţi la factorii de risc cardiovasculari. „Factorii de risc clasici cardiovasculari sunt hipertensiunea arterială, valorile crescute de colesterol, factori ce ţin de stilul de viaţă, fumat, activitate fizică, antecedente familiale de boli cardiace ischemice. Problemele de tensiune apărute în sarcină. Să descoperim valoarea de colesterol, la bărbaţi măsura 40 de ani, femei un pic mai târziu pentru că au o protecţie de hormoni estrogeni, măsurăm tensiunea arterială, uneori chiar mai devreme, şi să avem un stil de viaţă sănătos. Bogat în legume şi fructe şi activitate fizică zilnică”, a mai precizat medicul cardiolog Livia Traşcă.

Aşadar, trebuie să fim atenţi la orice tip de durere apare. Analize de sânge măcar o dată pe an, unde ne măsuram nivelul colesterolului. Măsurăm şi tensiunea arterială. Urmărim palpitaţiile. Şi activitate fizică zilnic! Pentru asta, cel mai bine este să ştim care este statusul nostru cardiac şi pulmonar, cu un test de efort.

Sursa Observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI