13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023
Array

Cum au votat consilierii pascaneni noua grila de salarizare a functionarilor din Primarie: PSD si PMP au majorat salariile electoratului PNL. Liberalii “au plans de mila” electoratului PSD

Consilierii PSD şi cei din PNL din legislativul păşcănean au păreri total diferite despre salariile functionarilor şi personalului contractual din Primărie.
După ce la sfârşitul lunii trecute au blocat şedinţa ordinară prin neaprobarea ordinei de zi, astăzi liberalii au avut aceiaşi atitudine. Au cerut suplimentarea ordinei de zi cu proiectul privind demiterea conducerii de la salubritate şi s-au abţinut de la vot pentru că nu au obţinut ce au dorit.
La fel au făcut şi la proiectul privind aprobarea noii grile de salarizare. S-au abţinut de la vot deşi în cursul zilei de joi s-au întâlnit cu funcţionarii Primăriei pentru a arata că le pasă.
Liderul consilierilor PNL, s-a contrazis în declaraţii, incercand să explice votul liberalilor. El a spus că toată lumea este de acord că funcţionarii publici să primească salarii mai mari dar a motivat că nouă grilă de salarizare ar crea dezechilibre şi inechităţi, nu doar în Primărie, ci şi în raport cu cei care lucrează în mediul privat.
Claudiu Bodasca a subliniat că nu pot fi acordate salarii de mii de lei celor care au şi alte beneficii (sporuri, tichete de vacanţă etc) în condiţiile si în care nu se achita de sarcinile de serviciu şi că salariile functionarilor ar trebui corelate cu cele din economie, în sensul de a nu fi mai mari.

Problema este că nouă lege a salarizării bugetare nu are legătură cu mediul privat. Ea a fost aprobată în Parlament şi promulgată de preşedinte, deci ea trebuie respectată nu interpretată de consilierii locali.

Mult mai pragmatic a fost consilierul PMP, Sorin Olariu, votul lui înclinând spre aprobarea noii grile de salarizare. Faţă de colegii săi din opoziţie el a probat proiectul de hotărâre, pentru a nu bloca salariile funcţionarilor dar a spus că eventualele ajustări trebuie făcute la începutul anului, când vor fi rediscutate atât grilele cât şi statele de funcţii şi bugetele.
În schimb consilierii PSD au fost consecvenţi pe marginea acestui proiect. De acesta dată au fost prezenţi mai mulţi în sala 9 din zece, ceea ce a făcut posibilă votarea noilor salarii. Primarul Dumitru Pantazi a a explicat că nouă lege a salarizării bugetare nu a creat inechităţi ci le-a îndreptat pe cele care au apărut după anul 2011.
„Noi nu am făcut decât să ne încadrăm în prevederile legale şi am eliminat o serie de inechităţi create în ultimii ani de zile. Înainte, unele drepturi salariale erau acordate după oameni motiv pentru care în aceleaşi funcţii unii câştigau salarii mari şi sporuri, unele la limita legii, alţii mult mai puţin. Acum salarizarea să face după funcţiile deţinute şi după vechime iar prin ierarhizarea supusă aprobării consilierilor am încercat să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem fără să umblăm prea mult la veniturile salariaţilor…”

Menţionăm că printre cei care nu au votat noile salarii ale funcţionarilor din Primăria Paşcani se numără şi consiliera PNL, Maria Timofte, medic de la Spitalul de Urgenţă din Paşcani.  Acum, atitudinea ei a fost total diferită faţă de cea de la sfârşitul anului trecut când au fost aprobate majorările salariale pentru personalul medical, între 30 şi 50%. Conform declaraţiei de avere ea a câştigat in 2016  un salariu de lunar nete de peste 5600 lei, la care se adăugă majorările pentru anul în curs.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow