11.5 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Cum au petrecut catolicii Paştele. Săptămâna Patimilor la ortodocşi

Mii de credinciosi catolici si protestanti din Pascani, Targu Frumos, Harlau si comunele din imprejurimi au sarbatorit ieri prima zi de Paste. Dupa slujba de dimineata, oamenii s-au intors la casele lor unde au ciocnit oua rosii si au mancat bucate traditionale. Astazi este cea de-a doua zi de sarbatoare pentru ei si totodata inceputul Saptamanii Mari pentru ortodocsi.

paste mogosesti siret

Biserica de langa Parcul Municipal a fost plina ieri de pascaneni care au participat la cea de-a doua slujba oficiata de Inviere. A fost speciala, s-au rostit cantece religioase specifice acestei sarbatori, iar preotul a spus din nou “Christos a inviat”.

Si credinciosii din Mogosesti-Siret sunt in sarbatoare. Chiar daca vremea a fost rea, zeci de localnici au stat la slujba de Inviere. Au luat lumina sfanta si au stat in frig in curtea lacasului de cult unde au ascultat cele spuse de preot.

Astazi incepe si Saptamana Mare pentru ortodocsi, cand in biserici se oficiaza slujbele de Denii. In traditii, se spune ca in aceste zile nu se lucreaza iar raiul este inchis. Lunea este simbolistica vanzarii lui Iisus iar Martea cea Mare ne pregateste pentru intrarea in camara Mantuitorului, cu parabola celor zece fecioare.

Miercuri se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat si uns cu mir picioarele lui Iisus iar in Joia Mare este Cina cea de Taina.

La denia din Vinerea Patimilor se va vorbi despre ziua in care Iisus a fost biciuit, scuipat si rastignit langa doi talhari si se canta Prohodul Domnului.

Sambata va fi oficiata Slujba Invierii, iar ortodocsii vor spune si ei “Hristos a inviat!”.

 

Sursa foto Facebook

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow