18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Cum arată noul Consiliu Județean: vicepreședinții și șefii fiecărei comisii

Cum era de aşteptat, PNL deţine majoritatea cu sprijinul celui mai mic partid, care însă nu a revendicat şi o funcţie de vicepreşedinte. Sub o conducere exclusiv liberală, aleşii şi-au împărţit ieri comisiile de specialitate.

După completarea efectivului cu zece aleşi în locul celor care s-au retras după alegerile locale, plenul Consiliului Judeţean şi-a ales cei doi vicepreşedinţi. Mai precis, doar consilierii liberali şi cei ai PMP au participat la vot. Liderul grupului PNL a făcut singurele propuneri: Marius Dangă şi Sorin Afloarei.

Grupul celor nouă consilieri social-democraţi nu a formulat nicio propunere. Cristian Stanciu, liderul de grup, a spus că, „întrucât există o majoritate prezumată, este evident că orice altă candidatură din partea PSD sau a USR nu are niciun fel de izbândă“. El a dat asigurări că PSD va face o opoziţie constructivă, dar că nu va legitima executivul CJ şi „nici măcar nu vom participa la vot“.

O declaraţie mai virulentă a venit din partea celor de la USR-PLUS. Liderul grupului, Ştefan Tanasă, a declarat că „propunerea pentru poziţia de vicepreşedinte în persoana domnului Sorin Afloarei este o insultă la adresa cetăţenilor judeţului Iaşi“„Noi suntem aici pentru a reprezenta interesele cetăţenilor, nu pentru a participa la cumetrii, aşa cum ne propuneţi dumneavoastră“, a continuat Tanasă, făcând referire la faptul că Afloarei este fin de cununie al lui Alexe. Liderul grupului USR-PLUS a adăugat că, în lipsa unei alte propuneri, cei şase aleşi ai alianţei vor părăsi sala. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Cei doi vicepreşedinţi au fost votaţi în unanimitate de consilierii liberali, 18 la număr, şi de cei 3 aleşi ai PMP. Acesta a fost finalul şedinţei extraordinare „de îndată“, convocată ieri-dimineaţă pentru stabilirea comisiilor de specialitate şi completarea conducerii CJ.

Atât Marius Dangă, cât şi Sorin Afloarei sunt liberali cu state vechi. Ambii au fost consilieri judeţeni şi în mandatul anterior – pe care primul dintre ei l-a întrerupt anul trecut. Ulterior, Dangă a devenit şeful cancelariei prefectului, funcţie la care a renunţat ieri, după alegerea lui ca vice al CJ. Dangă a fost printre cei mai activi consilieri judeţeni, spre deosebire de Sorin Afloarei, care a fost foarte zgârcit în intervenţii în timpul şedinţelor de plen.

Cum s-au împărţit nouă comisii la patru formaţiuni politice

La întrunirea de ieri, după depunerea jurământului de către cei zece nou-intraţi de pe liste, aleşii judeţeni au stabilit şi componenţa comisiilor de specialitate, în raport cu reprezentarea fiecărei formaţiuni. Iniţial, erau propuse şapte comisii, ulterior numărul lor fiind stabilit la nouă, la fel ca în mandatul abia încheiat:

1. Comisia Juridică, Ordine Publică şi Administraţie Publică Locală;

* din care a fost desprinsă specialitatea Administraţie Publică Locală

2. Comisia pentru Economie, Buget, Strategii de Dezvoltare;

3. Comisia de Urbanism, Patrimoniu şi Lucrări Publice;

4. Comisia pentru Sănătate, Muncă şi Servicii Sociale;

5. Comisia pentru Agricultură, Mediu şi Turism;

6. Comisia pentru Educaţie, Cultură şi Culte, Tineret şi Sport;

* din care a fost desprins şi menţinut separat domeniul Tineret şi Sport

7. Comisia pentru Cooperare Externă şi parteneriate cu societatea civilă şi mediul de afaceri.

Preşedinţia primelor trei a fost revendicată de PNL (Romeo Vatră, la Comisia juridică, Petru Avram, la cea economică, Sorin Trandafirescu, la specialitatea urbanism), USR-PLUS a obţinut două (Răzvan Socolov, Comisia de sănătate, şi Marius Ciobanu, la agricultură), PSD a primit tot două (Lorin Urcaciu, la Tineret şi Sport, şi Bogdan Alexe, la Administraţie Publică Locală), iar PMP, de asemenea, două (Radu Ursanu, la Educaţie, Cultură şi Culte, şi Marian Uscatu, la Cooperare externă).

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole