More

  Cum administrează societatea consilierului Pintilie, asociaţiile de proprietari. Doar „servicii de contabilitate”, nu şi de reparaţii şi întreţinere. Profituri de zeci de mii de lei

  Proiectul consilierilor din opoziţie privind finanţarea de la bugetul local a asociaţiilor de proprietari în vederea salubrizării şi reparării subsolurilor blocurilor, respins din motive de nelegalitate ridică numeroase semne de întrebare privind modul de administrare a spaţiilor comune.

  Conform unui raport al Primăriei Paşcani în municipiu funcţionează în momentul de faţă 116 asociaţii. Mai exact din cele 410 scări de bloc doar la 135 locatarii au reprezentanţi legali, în timp ce la alte 278 de scări de bloc încă sunt probleme de organizare. Peste tot au fost sau sunt neînţelegeri privitor la rezolvarea problemelor care apar pe casa scărilor şi mai ales în subsoluri.

  Cine se ocupă de efectuarea reparaţiilor şi cine le plăteşte, cine trebuie să îşi asume astfel de obligaţii şi mai ales cum pot fi convinşi toţi vecinii să îşi împartă costurile?  Sunt întrebări la care de cele mai multe ori locatarii nu găsesc răspunsuri.
  În municipiul Iaşi, de exemplu, aceste sarcini au fost preluate cu succes de firme specializate în administrarea asociaţiilor de proprietari. În schimbul unei plăţi lunare, locatarii beneficiază atât de serviciile de citire şi facturare a utilităţilor cât şi de întreţinerea şi reparare a spaţiilor comune, inclusiv maturatul şi deszăpezirea trotuarelor şi a spaţiilor verzi aferente.

  Cel mai scump abonament lunar al unei societăţi de administrare este 21 lei. În aceşti bani sunt incluse şi 3 reparaţii lunare la reţelele electrice, de apă sau canalizare, dar nu mai mult de două ore fiecare. Societatea face şi investiţii pentru modernizarea scărilor de bloc iar nota de plată este achitata de asociaţiile de locatari, în rate lunare dacă este cazul.

  La Paşcani doar 80 din cele 116 asociaţii sunt administrate şi reprezentante de o firmă specializată. Societatea aparţine consilierului local Marius Pintilie – foto. Locatarii achita câte 10 lei pe lună, din care 5 lei pentru gestionarea consumurilor de apă iar restul pentru fondul de rulment şi alte cheltuieli de întreţinere.

  Consilierul păşcănean a explicat într-o conferinţă de presă că societatea să nu oferă şi servicii de întreţinere şi reparaţii a spaţiilor comune, aşa cum se întâmplă la Iaşi, ci doar de „contabilitate” iar astfel de lucrari sunt făcute în funcţie de hotărârile şi banii alocaţi de locatari. La fel se întâmplă şi la asociaţiile administrate direct de preşedinţii aleşi de locatari iar la scările de bloc fără reprezentanţi legali problemele rămân nerezolvate, de cele mai multe ori.

  Probleme apar şi atunci când este vorba despre strângerea banilor necesari pentru efectuarea reparaţiilor. Unii sunt de acord să contribuie la achitarea lucrărilor alţii nu, deşi sunt spaţii comune. Acolo unde sunt, legea obliga asociatiile la luarea tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea, întreţinerea şi menţinerea în funcţionare şi siguranţă a instalaţiilor comune şi a condominiului. Sunt prevăzute şi sancţiuni dar nimeni nu a luat măsuri în acest sens.

  Consilierul Pintilie, a preferat să solicite bani din bugetul local pentru finanţarea asociaţiilor în loc să le ajute să fie administrate mai bine.
  În replică viceprimarul municipiului Gabriela Nedelcu a spus că propunerea de finanţare a asociaţilor de proprietari, de la bugetul local, este ilegală şi cu tentă electorală şi ca Marius Pintilie ar avea interese personale în acesta chestiune.
  Consilierul liberal a explicat că profitul anual adus de societatea de administrare a asociaţiilor de proprietari ar fi mic, de doar 3000 lei şi că prin demersurile sale a încercat să îi ajute pe păşcănenii de la bloc pentru a se constitui în asociaţii.

  În realitate profitul anual înregistrat de societatea comercială “Asociaţia Armonia” SRL este mult mai mare: aproape 24 926 lei în anul 2019, 6 800 lei în anul 2018, 11 669 lei în anul 2017, 20 151 lei în anul 2016, etc. Acest aspect a fost sesizat şi de consilierul local Ionuţ Prodan.
  Menţionăm că regulamentul de finanţare al asociaţiilor de proprietari nu a obţinut decât 7 voturi din partea iniţiatorilor. Un consilier PSD a votat împotriva iar restul s-au abţinut de la vot. Proiectul nu a obţinut avizul pozitiv din partea Comisiei Juridice iar serviciile de specialitate din cadrul Primăriei au arătat că nu există temei legal pentru astfel de plăţi de la bugetul local, pentru lucrări şi investiţii pe domeniul privat.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  DOCUMENT. Guvernul a decis prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile

  Guvernul decide, vineri seara, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, a anunțat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern. Șeful...

  De astăzi, deputatul Petru Movilă a intrat în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Iaşi! (P)

  În cursul acestei zile, deputatul Petru Movilă şi-a depus la Biroul Electoral Judeţean Iaşi candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, din...

  Primarul Pantazi: Pascaniul este pe drumul cel bun!

  Municipiul Paşcani se afla într-o perioadă extrem de importantă, fără precedent din punct de vedere al investiţiilor publice. Dacă în anul 2011 era în...

  Opinii