8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

Cum a început școala la Pașcani. Festivități de deschidere – aproape de normalitate – FOTO

Prima zi de scoala a adus nemargite emotii atat pentru elevi cat si pentru profesori. Forfota din municipiul Pascani a reinceput odata cu noul scolar. De dimineata, toate scolile si gradinitele din oras au fost pline de prescolari si elevi, cu forte proaspete pentru un nou inceput. Primele institutii de invatamant din oras care si-au deschis portile dis-de-dimineata au fost gradinitele.   

De la ora noua, a avut loc festivitatea de deschidere la Liceul Teoretic Miron Costin, din zona Vale. Chiar daca este pandemie, ministrii Educatiei si Sanatatii au decis ca parintii sa poata intra in curtea scolii, pentru a le fi alaturi copiilor in aceasta zi importanta.

Au urmat apoi, festivitatile de deschidere de la Liceul Tehnologic Mihai Busuioc, Economic Nicolae Iorga si Colegiul National Mihail Sadoveanu. In cadrul oficial, au fost date mesaje de bun venit din partea conducerilor institutiilor de invatamant, Inspectoratului de Politie Judetean Iasi si a Inspectoratului Scolar.

La Colegiul Sadoveanu, la festivitate au luat parte doar boboceii liceului – cei din clasele a V-a si a IX-a. Au facut cunostinta cu profesorii diriginti si au vazut scoala in care vor invata urmatorii ani din viata.

Desi, aproape in fiecare an la Sadoveanu erau prezente si oficialitati locale, de aceasta data, nu a venit nimeni din partea Primariei Pascani. Nici la Scoala Gimnaziala Iordache Cantazino, mutata in locatia din cartierul Fantanele. Mesajul de bun venit a fost transmis doar de conducerea institutiei de invatamant.

Odata cu inceperea noului an, in fata fostei scolii nr. 2. a inceput si cosmarul din trafic. In forfota din prima zi de scoala au fost si utilajele care lucrau la repararea trotuarelor din apropierea institutiei.

Daca la institutiile precizate pana acum, deschiderea a fost facuta doar de directori si profesori, la Scoala Gimnaziala Speciala de pe strada Garii a fost o festivitate plina de invitati, incepand de la prefectul judetului, Marian Grigoras, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, inspectorul general de la ISJ Iasi, profesoara Luciana Antoci, directori de la scolile speciale din judet, si pana la autoritati locale, primarul si viceprimarul municipiului.

Dupa discursuri, a avut loc si un moment cu traditie in scoala si anume, predarea Cheii Specialului de Pascani, intre generatii – de la licean, la un elev de pregatitoare.

La orele pranzului, a avut loc festivitatea de deschidere si la Colegiul Tehnic CF Unirea din Pascani. Elevii care au pasit in curtea liceului au fost intampinati de tehnologie de ultima generatie, in “coltul digitalilor”. Cinci cluburi ale scolii au facut demonstratii si experimente, pentru a le arata tuturor ce vor gasi in noul an scolar.

Apoi, pe terenul de sport au fost discursurile. Si aici, a fost prezenta aceeasi delegatie de la Scoala Speciala si in plus, deputatul Sorin Nacuta.

La final, liceeni s-au distrat intr-un flash mob.

Deschiderea din acest an a parut mai aproape de normalitate si a adus o speranta in plus pentru o scoala cu prezenta fizica. Alaturi de copii au fost si parintii.

De luni, pe elevi ii asteapta 34 de săptămâni de scoala, împărţite în două semestre. Vacanța de iarnă este și vacanța intersemestrială, ceea ce face ca primul semestru să fie mai scurt, de doar 14 săptămâni, în timp ce al doilea semestru începe în 10 ianuarie și are 20 de săptămâni. Și anul acesta se înscrie în topul anilor școlari cu cele mai puține zile de școală.

 

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

FOTO | Specialiști de la Iași, în vizită de lucru la Palatul Cantacuzino Pașcani. Apel pentru cetățenii care au acasă lucruri cu valoare istorică

Lucrarile la Palatul Cantacuzino din municipiul Pascani sunt in plina desfasurare. Miercuri, 22 septembrie a.c., la fata locului au venit si specialisti de la Complexul Muzeal National Moldova din Iasi, ce vor ajuta la organizarea muzeului municipal. Ei au vizitat cladirea si zona pentru a vedea ce se afla acum la fata locului si cum va urma sa fie facuta amenajarea. //

Accident rutier mortal, în Gâștești. Bărbat prins sub roțile unui camion

Accident mortal miercuri, 22 septembrie a.c., in jurul orei 13:30, in suburbia Gastesti, pe drumul national 28...

FOTO | Sezonul murăturilor. Legume proaspete în piața Deal din grădina unui producător local, de la intrarea în Pașcani

Este sezonul muraturilor si timpul potrivit pentru pregatirea camarii pentru iarna. Pietele agroalimentare din municipiul Pascani s-...

Ansambluri din Hărmănești și Tătăruși, la Ateneul Național Iași

Doua ansambluri folclorice din preajma municipiului Pascani vor evolua pe scena Ateneului National din Iasi, in cadrul...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI