1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Cum a fost la prima editie a “Targului Comunelor”. Pascaniul s-a prezentat cu pompe si pliante -VIDEO

Traditiile si obiceiurile din zona Pascani, s-au mutat pentru o zi pe esplanada municipiului, la “Targul Comunelor”. Evenimentul a fost organizat pe 4 septembrie a.c. de municipiul Pascani si Directia Agricola Judeteana Iasi. Au raspuns invitatiei zece comune, unele dintre ele renuntand in ultima zi de pregatiri, din cauza unor probleme intampinate.

Fiecare localitate a avut cate un stand de prezentare cu produsele, traditiile si obiceiurile localitatii. De asemenea au fost si standuri cu produse la vanzare, mai ales legume, miere de albine, vin, branzeturi si preparate de carne.

Standul de la Tatarusi a fost printre cele mai apreciate. Viceprimarul localitatii, Mirel Lazar, imbracat in portul national a explicat celor interesati care traditiile si mestesugurile transmise din generatie in generatie.

Initiativa a fost apreciata de primarul comunei. Costel Iosub crede ca acest eveniment ar trebui organizat prin rotatie, in fiecare localitate, pentru a fi cunoscute mai bine.

Un alt primar, cel din comuna Ciohorani sustine ca targul pentru producatorii locali ar trebui organiiat mai des, chiar in fiecare saptamana, la Pascani. In acest fel ar fi castigati atat cumparatorii de propuse bio, proaspete si traditionale cat si cei care vor sa le valorifice.
Un alt stand de prezentare care a atras atentia, a fost cel al comunei Todiresti.
Primarul localitatii i-a intampinat pe oaspeti cu placinte iar un producator local a pregatit sarmale cu crupe si afumatura.

De asemenea, la un alt stand din apropiere erau promovate vinurile traditionale din comuna Butea. Licorile din fructe de padure sau cirese amare au atras atentia cumparatorilor.

Alte comune au pus accent pe obiceurile si traditiile locale. La standul comunei Miroslovesti, doi functionari ai administratiei locale, imbracati traditional, au prezentat datinile si obiceiurile de iarna.

La eveniment au participat si comunele Mircesti, Valea Seaca si Helesteni. Primarii au fost cei care au prezentat celor interesati, traditiile din localitate, cu promisiunea ca la editia viitoare vor fi mai bine pregatiti. Ei au spus ca administratiile locale sprijina initiativele producatorilor.

La eveniment au participat si oficialitati judetene. Parlamentari, prefectul si presedintele Consiliului Judetean iasi au fost invitatiti sa viziteze standurile comunelor si sa guste din bunatatile producatorilor.

De asemenea au fost prezenti si cativa primari ai unor localitati din Republica Moldova precum si reprezentanti ai unor institutii din Chisinau care se ocupa de gestionarea fondurilor de dezvoltare.. Ei au fost invitati la Pascani in vedere incheierii unor colaborari cu administratiile locale.

Pompe si pliante la standurile Pascaniului

Municipiul Pascani a fost prezent la acest targ cu trei corturi in care au fost mai multe standuri. Au fost prezentate serviciile medicale ale unei clinici private, ofertele unei firme de tamplarie termopan, a producatorului de drojdie Rompak precum si a unui producator de pompe.
Pe esplanada au fost si cativa producatori cu legume, miere de albine, produse lactate sau din lavanda.

In discursul sau, primarul Marius Pintilie a spus ca municipiul Pascani nu poate ramane izolat si a vorbit de importanta proiectelor comune cu localitatile invecinate, pentru dezvolarea zonei.

In partea a doua a evenimentului a avut loc un spectacol. Pe scena au urcat artisti din localitatile participante

Muzica si voia buna i-a cuprins si pe politicieni si invitati. S-au prins intr-o hora, pe acorduri de muzica populara, in fata a cateva sute de spectatori.

Mentionam ca activitatile au fost supravegheate de politisti. Nu au fost inregistrate evenimente.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow