1 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021

Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui. Explicațiile experților

Iepuraşul este un simbol al Paştelui în foarte multe ţări ale lumii. Lui i se adăugă şi tradiţia căutatului de ouă în iarbă, care are succes şi la noi. Dar care este istoria acestor obiceiuri? Iată ce am reuşit să aflăm.

Alături de ouăle vopsite în culori vii – iepuraşii – au devenit un simbol tipic sărbătorii Paştelui. Îi găsim în târguri şi în magazine – în toate formele şi mărimile. Din ciocolată, alteori înveliţi în poleială şi uneori chiar vii. Dar cum de ne-am pomenit cu ei?

Şi mai există o întrebare: ce legătură au ouăle de Paşte cu iepuraşul? Împreună au fost menţionate pentru prima dată acum peste 300 de ani, într-o lucrare a medicului şi botanistului Georg Franck von Franckenau.

Ioan Hosu, sociolog UBB Cluj-Napoca: “Sunt elemente precreştine, asociate cu fertilitatea, cu venirea primăverii, cu revenirea la viaţă, cu învierea. Ouăle reprezentau ba un premiu pentru cele 50 de zile de post, ba în spaţiul german, un mecanism în care proprietarii de terenuri acordau garanţii. Transilvania a avut şi are încă conexiuni directe cu spaţiul german şi cred că această legătură cu spaţiul german a facilitat transmiterea acestor elemente din spațiul cultural germanic, spre Transilvania şi ulterior spre alte regiuni din România..”

În ultima perioadă s-a răspândit şi obiceiul ca iepuraşul să ascundă ouă iar copiii să le vâneze în Duminica Paştelui.

Emeșe Apai, antropolog: “Este un obicei preluat din etnografia copiiilor, pentru că era un fel de a integra copii în aşteptarea acesteI sărbători. Obiceiul este ca în dimineața de Paşte copiii să iasă în spaţiul verde, în curte, în grădină, în livadă şi să caute ouăle pe care ierpurasul le-a lăsat pentru ei.”

Indiferent de care îi sunt originile un lucru este sigur: Iepuraşul de Paşte va continua să aducă bucurie copiilor în fiecare duminică de Paşte. Cadourile lui din ciocolată sunt delicioase.

Sursa Stirile Pro TV

DE LA ACELAȘI AUTOR

Declarația pe propria răspundere care trebuie completată de persoanele nevaccinate. DOCUMENT

Odată cu adoptarea noilor restricții în Capitală persoanele nevaccinate vor putea să iasă din casă doar cu...

După ce au dublat sau chiar triplat prețurile, firmele de asigurări acceptă plata polițelor RCA în rate

Polițe RCA plătite și în rate - este oferta unor firme de asigurări, după ce din cauza...

Hotărâre CNSU: România va solicita ajutor internaţional în lupta cu COVID – medicamente, echipamente, echipaje şi echipe medicale

România cere sprijin internaţional pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, iar CNSU a adoptat, sâmbătă seară, o decizie...

Reţeaua “Târgu”: tăiau certificatele verzi Covid-19 ca pe biletele de autobuz pentru navetişti

Doi tineri din Târgu Frumos care făceau cărăuşie ilegală de persoane Iaşi - Marea Britanie au fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI