13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Culturi mai bogate ca anul trecut în judeţ. Producţia de grâu, de 4.100 de kg la hectar

2017 este un an bun pentru agricultura locală, conform primelor date centralizate de autorităţi. Potrivit estimărilor conducerii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi (DAJ), în acest an se vor înregistra cantităţi mai mari la principalele culturi, comparativ cu datele pe 2016. Astfel, în cazul grâului, media la hectar este de 4.100 de kilograme, în condiţiile în care s-a recoltat deja circa 90% din suprafeţele cultivate cu grâu din judeţ.

La orz, randamentul este de 100%, spun reprezentanţii DAJ, cu 4.200 de kilograme la hectar, iar la rapiţă s-au obţinut în medie 2.500 de kilograme la hectar. Specialiştii în agricultură ai judeţului au menţionat că, la orzoaica de primăvară, randamentul este de 2.600 de kilograme, fiind recoltate până în prezent aproape 70% din suprafeţele cultivate. „Pentru culturile de toamnă nu s-au făcut încă estimările. În comparaţie cu anul trecut, estimăm o producţie mai mare, însă nu este o creştere semnificativă”, a precizat Veronica Săvuţă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Iasi. În cursul zilei de ieri, şeful instituţiei se afla pe teren, unde a vizitat mai multe comune tocmai pentru a vedea cum decurg lucrările de recoltare.

Magneriu Jalbă spune că este mulţumit de producţia de anul acesta, menţionând totodată şi că seceta nu a afectat foarte mult culturile agricole. „Nu au fost probleme până acum, este secetă dar a mai fost un pic de ploaie din când în când. Sperăm să nu dea o grindină, însă culturile de sezon deja se termină de strâns de pe câmp. Rămân cele de toamnă”, a precizat şeful DAJ. Anul trecut, la recolta din toamnă, peste 30% din culturile agricole au fost lovite puternic de secetă. Atunci, 14 comune din judeţ au avut fiecare peste 1.000 de hectare de culturi afectate, cea mai bătută de soartă fiind comuna Probota, cu 3.000 de hectare. În total, din cele aproximativ 240.000 de hectare cultivate, în septembrie 2016, peste 76.000 erau compromise aproape total din cauza temperaturilor foarte ridicate şi a lipsei de precipitaţii.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow