8.9 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021
Array

Culturi mai bogate ca anul trecut în judeţ. Producţia de grâu, de 4.100 de kg la hectar

2017 este un an bun pentru agricultura locală, conform primelor date centralizate de autorităţi. Potrivit estimărilor conducerii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi (DAJ), în acest an se vor înregistra cantităţi mai mari la principalele culturi, comparativ cu datele pe 2016. Astfel, în cazul grâului, media la hectar este de 4.100 de kilograme, în condiţiile în care s-a recoltat deja circa 90% din suprafeţele cultivate cu grâu din judeţ.

La orz, randamentul este de 100%, spun reprezentanţii DAJ, cu 4.200 de kilograme la hectar, iar la rapiţă s-au obţinut în medie 2.500 de kilograme la hectar. Specialiştii în agricultură ai judeţului au menţionat că, la orzoaica de primăvară, randamentul este de 2.600 de kilograme, fiind recoltate până în prezent aproape 70% din suprafeţele cultivate. „Pentru culturile de toamnă nu s-au făcut încă estimările. În comparaţie cu anul trecut, estimăm o producţie mai mare, însă nu este o creştere semnificativă”, a precizat Veronica Săvuţă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Iasi. În cursul zilei de ieri, şeful instituţiei se afla pe teren, unde a vizitat mai multe comune tocmai pentru a vedea cum decurg lucrările de recoltare.

Magneriu Jalbă spune că este mulţumit de producţia de anul acesta, menţionând totodată şi că seceta nu a afectat foarte mult culturile agricole. „Nu au fost probleme până acum, este secetă dar a mai fost un pic de ploaie din când în când. Sperăm să nu dea o grindină, însă culturile de sezon deja se termină de strâns de pe câmp. Rămân cele de toamnă”, a precizat şeful DAJ. Anul trecut, la recolta din toamnă, peste 30% din culturile agricole au fost lovite puternic de secetă. Atunci, 14 comune din judeţ au avut fiecare peste 1.000 de hectare de culturi afectate, cea mai bătută de soartă fiind comuna Probota, cu 3.000 de hectare. În total, din cele aproximativ 240.000 de hectare cultivate, în septembrie 2016, peste 76.000 erau compromise aproape total din cauza temperaturilor foarte ridicate şi a lipsei de precipitaţii.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Surpriză! Când apare noul film din seria “Singur acasă” și cine joacă în el. Trailerul a fost lansat deja

Un nou film din seria “Singur acasă” va fi lansat pe 12 noiembrie 2021. Acesta se va...

Amenzi mari pentru șoferii care parchează pe trotuar. Proiect legislativ adoptat Senat

Șoferii din România care nu sunt atenți în momentul în care își parchează mașinile pe spațiile pietonale...

Creșă mică în spatele RAGCL. Legislativul local, convocat din nou

Legislativul pășcănean este convocat în ședință de îndată pentru a hotărî amplasamentul noii creșe din municipiu. Ședința...

România va avea o „bursă a lemnului” în 2022

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au încheiat un memorandum de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI