13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Cu cât cresc, până la urmă, alocațiile copiilor la începutul lunii ianuarie

În acest an, alocațiile copiilor ar fi trebuit dublate, potrivit unei legi date de Parlament, încă din luna februarie. Dar, pentru că Guvernul a venit cu o ordonanță care stabilește majorarea în etape a acestora, până se ajunge la dublarea lor, în 2022, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ulterior, Parlamentul a respins acest OUG, ceea ce însemna că dublarea alocațiilor ar fi trebuit făcută anul acesta, dar, când ar fi trebuit promulgată, președintele a decis să o trimită la reexaminare. Așadar, cu cât cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2021? Detaliem în continuare.

Acest du-te-vino legislativ nu a făcut altceva decât să îi bulverseze pe beneficiarii direcți ai alocațiilor, respectiv pe copii, și, implicit, pe părinții acestora.

Conform legislației în vigoare, în ianuarie 2021, ar trebui să se aplice următoarea etapă de majorare a alocațiilor pentru copii, urmând, în luna iulie, o alta. Dublarea în cinci etape a alocațiilor e prevăzută în OUG 123/2020, document apărut în august. Cu toate că majorarea are loc în ianuarie, plata efectivă a sumei majorate se va face în februarie 2021.

Asta înseamnă că alocațiile vor trebui să ajungă la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani sau al celor cu handicap (vârsta cuprinsă între trei și 18 ani), și de 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

În prezent, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 185 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani.

 Cum s-a ajuns aici:  Parlamentul a stabilit prin lege ca alocațiile copiilor să fie dublate din februarie 2020, cu plata efectivă a alocațiilor majorate începând din martie. Apoi, Executivul a amânat măsura (prin OUG) până în august, dar Parlamentul a respins prin lege această ordonanță, pentru ca măsura să se aplice mai repede, nu din august.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow