1.7 C
Paşcani
vineri, decembrie 3, 2021

CSM vrea modificarea Codului penal: Orice act sexual cu un copil sub 14 ani să fie considerat viol

CSM vrea modificarea Codului penal: Orice act sexual cu un copil sub 14 ani să fie considerat viol. Din cauza faptului că instanțele și parchetele din țară nu aveau o practică unitară legată de soluționarea cauzelor ce vizau infracțiuni sexuale cu minori, fapt scos la iveală și de un raport al Inspecției Judiciare realizat pe durata unui an, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a adoptat o serie de propuneri de modificări ale Codului penal, ce urmează a fi înaintate Ministerului Justiției și Guvernului. 

 


Raportul efectuat de Inspecția Judiciară a scos la iveală faptul că unele instanțe calificau actele sexuale cu minori cu vârste de 11-12 ani în mod diferit, fie ca act sexual cu un minor, fie ca viol, bazându-se când pe consimțământul minorului, când pe vârsta acestuia.

„Activitatea instanțelor, dar și a parchetelor, deopotrivă, trebuie corect verificată, iar eventualele erori se remediază, nu se ascund sub preș, cu atât mai puțin într-un domeniu atât de sensibil cum este [cel al] infracțiunilor la viața sexuală cu victime minore. (…) vulnerabilitățile interne, de orice natură, trebuie corect asumate și gestionate. Da, există și probleme de ordin legislativ, Plenul (CSM, n.red.)a și formulat propuneri în aest sens. Dar, există și situații interne greu explicabile. (…) mărturisesc că nu am putut să înțeleg cum două unități de parchet au instrumentat dosare penale cu obiect act sexual cu un minor și nu viol, victimele având 7 și 8 ani. Oare ce consimțământ valabil poate să exprime un copil de 7 sau 8 ani? (…) mărturisesc că îmi atrage atenția soluția renunțării la urmărire penală în cazul violurilor sau a actelor sexuale cu minori”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Bogdan Mateescu, președintele CSM.

Plenul CSM a aprobat, în urma acestui raport, o serie de propuneri care vor fi înaintate decidenților politici, printre care se numără și:

  • obligația ca minorul să fie supus unei evaluări pshologice;
  • obligația ca procedurile penale cu victime minore să fie făcute în ședințe nepublice;
  • reglementarea sancțiunii nulității absolute și în cazul în care persoana vătămată este audiată în absența unui avocat;
  • aplicarea unei metodologii unitare de audiere a victimelor minore ale infracțiunilor abuzului sexuale.

CSM a delegat Direcția legislație, documentare și contencios pentru a sesiza Ministerul Justiției cu privire la modificările legislative ce trebuie făcute pentru a elimina această practică neunitară.

Conform unui raport al Direcției legislație, propunerile de reglementare vizează:

  • stabilirea clară că orice act sau raport sexual cu un minor de până în 14 ani va fi calificat ca fiind viol;
  • agresiune sexuală va fi și comiterea unui act de natură sexuală asupra unui minor de sub 14 ani, precum și determinarea minorului de a suporta sau efectua un astfel de act;
  • modificări legate de racolarea minorilor în scopuri sexuale.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Raport parlamentar, noiembrie 2021- deputat PSD, Vasile Toma

Gradul de încredere pe care cetățenii ți-l acordă este și trebuie să fie direct proporțional cu gradul...

Angajaţii instituţiilor publice vor primi vouchere de vacanţă în perioada 2022 – 2026

Angajaţii instituţiilor publice vor primi, în perioada 2022 – 2026, vouchere de vacanţă în valoare de 1.450...

Începe sezonul distracției pe gheață la patinoarul de la Palas!

Iarna se apropie cu paşi repezi, iar odată cu răcirea vremii vine şi distracţia pe gheață la...

Acest profesor din Boureni-Moțca a fost premiat de președintele Klaus Iohannis pentru că a ajutat zeci de copii să nu renunțe la școală! Gheorghe...

Un tânăr din Iași a fost decorat chiar de președintele Klaus Iohannis cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI