15.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

Cruciulițele de pe parbriz, interzise. Ce amendă riști

Deputații vor să interzică sistemele de lumini suplimentare de pe tiruri, dar și crucile de pe parbrize, pentru că blochează vizibilitatea șoferilor și provoacă accidente grave.

„România s-a situat anul trecut pe locul 2 în Uniunea Europeană în privința accidentelor rutiere, cu 91 de morţi la un milion de locuitori. În raport cu acest număr mare de accidente rutiere grave, multe au fost cauzate de coliziunea între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, respectiv tiruri. În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care ne tranzitează ţara sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. Aceste lumini pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi la pierderea controlului asupra acestuia. În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă. „Stimulii luminoşi puternici de la sistemele de iluminare nestandardizate montate pe tiruri pot provoca crize epileptice, cu spasme, cu supersalivaţie, şi după aceea spun că nu se ştie de ce ăla a intrat pe contrasens, că era el nebun. Iar aceasta este o chestie care cu foarte mare dificultate se poate depista la autopsie. Spun că li s-a făcut rău la volan, dar nu ştiu de ce”, a declarat deputatul Liviu Harbuz, unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ

Deputatul Liviu Harbuz susţine că ar trebui interzise şi crucile agăţate la oglinda retrovizoare: „Acestea împiedică vizibilitatea, dacă virezi şi te uiţi în lateral, alea sunt în balans şi nu mai vezi nimic”. Legislaţia prevede că tot ce înseamnă obturarea imaginii pe parbriz, pe lunetă şi pe geamurile laterale este sancţionat cu amendă între 9 şi 20 de puncte. Sancțiunea minimă ar fi de 472 de lei.

Sursa: http://www.dcnews.ro/cruciuli-ele-de-pe-parbriz-interzise-ce-amenda-ri-ti_484149.html

Alte articole