13 C
Paşcani
miercuri, mai 18, 2022
Array

“Croitorul de terenuri” al lui Ratoi, trimis in judecata

Un fost functionar de la Primaria Pascani a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fals intelectual in forma continuata. Este vorba despre Otonel Grunzu, consilier în cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi. Din dosar mai fac parte si Narciza Nedelcu, directoarea oficiului, alaturi de alti sase salariati si adminsitratori de societati.
Conform comunicatului de presa al DNA in decembrie 2009 OCPI Iasi ar fi facut plati nelegale de aproape 380.000 de lei unor firme de topografie dar lucrarile nu au fost executate. Pentru acoperirea pagubei atat prestatorii cat si beneficiarii ar fi facut mai multe falsuri in acte.
Cei in cauza au fost trimisi in judecata in stare de libertate, la Tribunalul Iasi iar sechestrul pe averilor lor a fost mentinut.
Otonel Grunzu a lucrat in primaria Pascani in perioada 2001 -2009 dupa care a plecat la OCPI Iasi. A fost unul din oamenii de baza ai fostului primar Neculai Ratoi care a gestionat dosarele de fond funciar. Impotriva lui au fost facute numeroase plangeri penale de catre cetatenii nemultumiti dar a scapat de fiecare data nepedepsit. El a fost acuzat de pascaneni ca ar fi falsificat mai multe documente, harti cadastrale si situatii tehnice privind terenurile agricole, pentru punerea in posesie a altor persoane decat cele in drept, motiv pentru care au fost deschise zeci de procese.

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NEDELCU NARCIZA, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu și
– fals intelectual, ambele în formă continuată.

GRUNZU OTONEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată.

BĂLȚATU LIVIU-GABRIEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași și membru al Comisiei de acceptanță, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, în formă continuată.

DOLACHI-PELIN NICOLETA, consilier în cadrul Serviciului Economic al O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, în formă continuată.

SOFICU IRINA, contabil șef în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu și
– fals intelectual, în formă continuată.

ALEXANDRU OVIDIU, administrator al S.C. Topo Euro Cad S.R.L. Iași, BUCȘĂ LEORAȘ, administrator al S.C. Gauss S.R.L. Iași, STOLNICEANU CRISTIAN, administrator al S.C. Agenția de Cadastru și Topografie S.R.L. Iași și LIPȘA ȘTEFAN, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum și a societăților S.C. TOPO EURO CAD S.R.L. IAȘI, S.C. GAUSS S.R.L. IAȘI și S.C. AGENȚIA DE CADASTRU ȘI TOPOGRAFIE S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
ALEXANDRU OVIDIU, administrator al S.C. Topo Euro Cad S.R.L. Iași, BUCȘĂ LEORAȘ, administrator al S.C. Gauss S.R.L. Iași, STOLNICEANU CRISTIAN, administrator al S.C. Agenția de Cadastru și Topografie S.R.L. Iași și LIPȘA ȘTEFAN, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum și a societăților S.C. TOPO EURO CAD S.R.L. IAȘI, S.C. GAUSS S.R.L. IAȘI și S.C. AGENȚIA DE CADASTRU ȘI TOPOGRAFIE S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată și
– complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

MĂNUȚĂ AURELIAN-ANTONIUS, administrator al S.C. Grup Cinci S.R.L. Iași și a societății S.C. GRUP CINCI S.R.L. IAȘI, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
-fals în înscrisuri sub semnătură privată și
-complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 23 – 30 decembrie 2009, inculpata Nedelcu Narciza, în calitate de director și ordonator de credite al O.C.P.I. Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ștampilei “BUN DE PLATĂ” și a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.
În cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăților menționate anterior, inculpata Nedelcu Narciza:
-a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate;
-a aprobat mai multe procese verbale de acceptanță (întocmite în fals de către inculpatul Bălțatu Liviu Gabriel, la instigarea inculpatului Grunzu Otonel), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la O.C.P.I. Iași;
-a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu societățile respective (documente întocmite, semnate și antedatate, în fals, de către inculpata Dolachi-Pelin Nicoleta). În același context, Inculpata Soficu Irina, în calitate de contabil șef, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30.12.2009.
Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare.
În vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii societăților respective, au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.

Procurorii anticorupție au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deținute de inculpații Nedelcu Narciza, Soficu Irina, Mănuță Aurelian Antonius, Stolniceanu Cristian, Bucșă Leoraș, Lipșa Ștefan, Alexandru Ovidiu și SC Grup Cinci SRL, precum și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de către inculpații Nedelcu Narciza, Lipșa Ștefan, SC Topo Euro Cad SRL și SC Gauss SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii luate în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow