More

  Criza refugiaților – temă pentru un proiect european la nivelul școlilor

  Array

  Criza refugiaților este tema din acest an pentru școlile din Uniunea Europeană care vor să participe și să câștige o vizită de câteva zile la Parlamentul European. Și școlile din județ s-au înscris în competiție și au început cercetările. Câteva dintre ele au urmărit imaginile difuzate pe internet și la televiziune, alții au mers la Serviciul de Imigrări.

  Concursul Național pentru Liceeni “Euroscola” a ajuns în acest an la cea de a IX-a ediție. Fiind lansat de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, acesta are ca temă „Criza refugiaților într-o Europa a valorilor”. Elevii sunt invitați să-si folosească creativitatea și să conceapă scenariul unei scurte piese de teatru pornind de la aceasta idee.

  “Adăpostul de vise” este piesa scrisă, regizată și jucată de elevi unui liceu din Iași. Ei au venit la Pașcani, iar în fața unui public numeros au reprezentat cum știu ei mai bine, această situație. Piesa de teatru spune povestea unor liceeni, unul român și unul sirian, care vor să-și urmeze visul, acela de a deveni cei mai buni medici in lume.

  Povestea a emoționat pe toți cei prezenți în sala de spectacole, iar aplauzele și cuvintele de final au fost pe măsură.

  Pentru că în Pașcani sunt atât de mulți elevi talentați, Trupa “Millo” a Colegiul “Sadovenu” a făcut deschiderea cu un fragment dintr-o piesă de teatru a literaturii universale. Este vorba despre un fragment teatral din opera lui Anton Pavlovici Cehov, dramaturg rus.

  În următoarele luni, cele mai bune proiecte, clasate pe primele locuri vor fi invitate să participe la evenimentele „Ziua Euroscola” organizate la Strasbourg în anul 2017.

  Menționăm că și liceele din Pașcani s-au înscris în această competiție. De exemplu, Colegiul CF „Unirea” din oraș este în perioada cercetării, iar o parte dintre elevi și profesori au făcut o vizită la de lucru la Serviciul pentru Imigrari din Iași, acolo de unde s-au informat asupra fenomenului migraţiei într-o Uniune Europeană care se confruntă cu o criză a refugiaților de proporții cât și de găsire a unor soluții pentru a putea rezolva situaţia socială a celor nevoiţi sa-și paraseasca ţara.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Fotbalistul Crețu a scos la licitație, pentru Nicoleta, tricoul cu care a jucat la Națională

  La nivelul judeţului Iaşi se organizează în această perioadă diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru Nicoleta, o tânără in vârstă de 17, din...

  Hârlău: Un bărbat de 71 de ani ar fi furat un telefon de ultima generație din buzunarul unei femei

  La data de 14 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au identificat un bărbat de 71 de ani, bănuit de comiterea infracţiunii...

  Tânăr arestat după ce ar fi furat parfumuri si produse comestice dintr-o societate din Târgu Frumos

  La data de 14 ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Frumos au identificat doi tineri, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt calificat. Din...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI