31.5 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021
31.5 C
Paşcani
vineri, iulie 30, 2021

CRIZĂ DE SÂNGE. PASCANENII NU AU UNDE SĂ DONEZE

„Avem mare nevoie de dumneavoastră, oameni cu inimi mari! Stocul de sânge al unității este insuficient. Vă așteptăm!”
Este mesajul postat pe pagina de Facebook de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi. Criză de sânge se face simţită în toată ţara motiv pentru care atât unităţile medicale cât şi ONG-urile au demarat astfel de campanii de mobilizare. De asemenea Consiliul National al Audiovizualului a recomandat televiziunilor naţionale şi locale să sprijine acest demers prin publicarea unor clipuri de informare.
La Paşcani, din păcate, cetăţenii nu au unde să doneze sânge. Cei care vor să contribuie la salvarea de vieţi trebuie să parcurgă cca 150 de km până la Iaşi. Asta deoarece demersurile privind înfiinţarea unui centru de recoltare pe lângă Spitalul CF Paşcani,  bat pasul pe loc.

În noiembrie anul trecut, la iniţiativa consilierului PMP Sorin Olariu, consilierii locali au aprobat ca spaţiul unde a funcţionat Centul de Studii Ştefan cel Mare şi Sfânt, în clădirea de la Piaţa Deal, să fie destinat pentru un astfel de centru. A trecut un an de zile de atunci şi nimeni nu a făcut nimic. Administratia locala susţine că nu a primit nici o solicitare privind preluarea spatiului în vederea amenajării unui centru pentru donarea sângelui.
De cealaltă parte, conducerea Spitalului CF Paşcani susţine că demersul este blocat de Bucureşti. Juriştii Ministerului Transportului în subordinea căruia spitalul  se afla ar fi refuzat să avizeze cererea managerului,  ca acesta problemă să fie discutată şi aprobată de Consiliul de Administraţie. Doctoriţa Cătălina Roşca spune că are nevoie de asistenta juridică pentru a trimite o nouă adresa ministerului.

În realitate propunerea de amenajare a unui centru de transfuzii a rămas suspendată în hăţişurile birocratice. Primăria Paşcani aşteaptă ca să fie rugată să închirieze spaţiul respectiv, fără să  investeasca nici un leu pentru amenajarea lui, în timp ce conducerea Spitalului CF pare să nu aibă interes pentru a deschide un centru de colectare de sânge.

Nici campania de strangere de fonduri nu merge mai bine. Asociaţia „Om Bun” iniţiatoarea acestui demers a reuşit să strângă sume infime în urma campaniilor publice.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
31.5 ° C
32.6 °
27 °
48 %
1.3kmh
0 %
vin
31 °
sâm
32 °
Dum
32 °
lun
35 °
mar
26 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI