Este din nou criză de sânge în judeţ. La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine din Iaşi nu mai sunt rezerve deloc din anumite grupe iar cererea este tot mai mare. O păşcăneancă aşteaptă de mai multe zile, cu piciorul rupt, să fie operată însă se fac doar intervenţiile cu risc vital, potrivit presei judeţene. Donatorii sunt aşteptaţi la centrul din Iaşi, singurul din judeţ unde se poate dona sânge. Păşcănenii ar fi mai dispuşi să ofere o mâna de ajutor, dacă nu ar trebui să se deplaseze 150 km dus-întors.

 

O păşcăneancă cu piciorul rupt, aşteaptă de patru zile operaţia care să o facă bine. Intervenţia este amânată din cauza crizei de sânge din Iaşi, apărută în ultima perioada. Potrivit Ziarului de Iaşi, ieri la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine nu mai există deloc grupa O sau A. Acest lucru s-a reflectat în activitatea spitalelor din oraş, unde nu se fac intervenţii decât cu risc vital. Disperat, soţul femeii a reuşit să convingă cinci donatori, însă nici unul nu a fost compatibil.

 

Ea este internată în clinică de ortopedie de la Spitalul «Sfântul Spiridon» cu fractură la picior, şi are nevoie de sânge grupa AII, pozitiv. A ajuns sâmbătă la spital şi a programat-o luni, 24 aprilie, la operaţie. Mi-au spus să merg să donez cu patru oameni. Am venit cu cinci… Era totul pregătit să între în sala de operaţie, însă, pentru că niciunul din cei cinci oameni pe care i-am adus la donat nu au corespuns criteriilor, nu a mai fost operată” a declarat păşcăneanul pentru Ziarul de Iaşi.
Conducerea CTS Iaşi spune că numărul donatorilor este foarte mic, în jur la 50 de persoane pe zi, ceea ce nu este suficient pentru a acoperi necesităţile spitalelor.
Întrebaţi dacă ar vrea să doneze sânge, o parte din păşcăneni spun că le este greu să facă naveta până la Iaşi şi că ar fi mai disponibili dacă ar putea să facă acest lucru la Paşcani.

Mulţi dintre ei nu au timpul necesar şi nici bani să facă naveta 150 km dus-întors până la Iaşi. Chiar şi câţiva tineri au precizat că sunt dispuşi să doneze.
Menţionăm că un consilier local păşcănean, Sorin Olariu, a iniţiat un proiect de hotărâre în luna martie pentru înfiinţarea unui centru de recoltare a sângelui în cadrul Spitalului de Urgenţă Paşcani, investiţie estimată la suma de 500.000 de lei.
Conducerea unităţii medicale din municipiu a criticat dur acest lucru şi a susţinut, la momentul respectiv, că nu este util un astfel de centru în oraş.
Şi deputatul Petru Movilă face demersuri pentru a-l sprijini pe consilierul local Olariu, atât la nivel naţional cât şi local. Potrivit celor spuse de parlamentar, în perioada imediat următoare vor avea loc discuţii cu conducerea Spitalului de Urgenţă despre înfiinţarea centrului. În cazul unui refuz, atenţia va fi îndreptată spre altă unitate medicală, cum ar fi Spitalul CF, din oraş.

 

Din partea Primăriei Paşcani, nici un consilier local din Comisia de Sănătate nu vrea să comenteze această situaţie sau îşi spună părerea despre acest proiect.
În ceea ce priveşte caravana mobilă a CTS Iaşi, în ultimii doi ani nu a fost folosită deloc. La Paşcani, ultima campanie a fost organizată în 2015, sfârşitul lunii iulie, când peste o sută de păşcăneni au fost donatori. Evenimentul a fost organizat de Crucea Roşie, în colaborare cu CTS Iaşi.

În anul 2011 au fost organizate mai multe campanii în judeţ, iar la Paşcani s-a colectat cea mai mare cantitate, circa 40 de litri.
Menţionăm că în acest moment, potrivit presei naţionale, în aproape toate spitalele din ţară este criză de sânge. Cei care vor să doneze se pot duce la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iaşi, situat pe stradă Nicolae Bălcescu, nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spridon“. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri între orele 7.00-11.00. Sunt şi beneficii: fiecare persoană în parte primeşte câte un set de analize gratuit, şapte tichete de masă a câte 9.57 de lei şi o zi liberă la serviciu, pentru cei care lucrează cu contract de muncă.

Slider


loading...
Slider