1.3 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Crestinii romani il sarbatoresc astazi pe Sf. Ierarh Nicolae

Crestinii de pretutindeni il sarbatoresc astazi pe Sf. Ierarh Nicolae. Sarbatoarea este si prima din luna decembrie. Despre Sf. Nicolae se stie ca a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian, in perioada 284-305. Sfantul s-a nascut in Orientul Mijlociu, la 350 de mile nord de Bethleem.

Nicolae a stralucit in viata pustniceasca, ajungand ulterior arhiereu. Credinta in Dumnezeu a starnit nemultumurile mai marilor vremii, care l-au prins si incarcerat pe sfant. Nicolae a fost eliberat de imparatul Constantin, de atunci el savarsind numeroase minuni pretutindeni.

Sfantul a trecut la cele vesnice la adanci batraneti, insa, dupa cum arata scrierile vremii, nici atunci nu a uitat de cei aflati pe Pamant. Din luna mai a anului 1087, moastele Sf. Nicolae au fost depuse la Bari, in sudul Italiei. Moastele au fost luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Si astazi, milioane de crestini de pretutindeni vin si se inchina la moastele Sf. Nicolae, pentru a cauta alinare si a cere ajutorul sfantului.

Ziua Sf. Nicolae este strans legata de Mos Nicolae, cel care vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri in ghetele lasate langa soba sau sub perna. Traditia s-a perpetuat in intreaga Europa, Sf. Nicolae ajungand sa fie inlocuit cu Mos Craciun, dupa ce mai multe tari in perioada reformata au renuntat la a tine sarbatoarea. In Romania, sarbatoarea este considerata a fi una extrem de importanta, de ea bucurandu-se indeosebi copiii, care primesc cadouri peste cadouri.

La doar o saptamana de la Santandrei, ziua de astazi a insemnat de-a lungul timpului zeci de motive rituale. Strigoii care bantuie de Santandrei isi pierd din putere, pentru ca lumea este salvata de Sannicoara, personaj mitologic imaginat ca un mos cu barba alba, calare pe cal, a carui atributie principala era vegherea portii cerului dinspre apus. Tot astazi, aproximativ un milion de romani isi aniverseaza onomastica. In timp, de la numele de Nicolae au mai aparut derivate precum Niculai, Nicusor, Niculae, Nicu, Nicula sau Nicoleta, Niculina si Nicola.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow