20.2 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 1, 2022

Creştinii ortodocşi praznuiesc duminică Floriile

- Advertisement -

Creştinii ortodocşi praznuiesc, duminică 21 aprilie, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Aceasta sarbatoare imparateasca marcheaza intrarea Mantuitorului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu ramuri de maslin.

În această zi, enoriaşii merg la biserică cu ramuri de salcie, pentru a-l întâmpina simbolic pe Hristos iar cei care postesc au dezlegare la peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

La Pascani, credincioşii îl „intampina” pe Mantuitorul Hristos printr-un pelerinaj pe strazile orasului, in sambata Floriilor.

Si anul acesta pelerinajul va avea loc sambata 20 aprilie incepand cu orele 15:30 cu plecarea de la Biserica Inălțarea Domnului.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” simbolic pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

Tot de Florii sunt sarbatoriti si cei care poarta nume de flori. Conform statisticilor existente la nivelul Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, aproximativ 1,4 milioane de romani isi serbeaza onomastica.

Sarbatoritele poarta nume cu rezonante florale diverse: Viorica, Florentina,Florica,Camelia,Violeta sau Margareta. Aceeasi diversitate onomastica este si in cazul barbatilor, cei mai multi purtand numele de Florin, Viorel, Florian, Florentin sau Narcis.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow