4.2 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

Creşterea alocaţiilor, lăsată pentru anul viitor. Majorarea lor, în prezent, ar fi o lovitură grea pentru buget, spune Raluca Turcan

Creşterea alocaţiilor cu 20 la sută, o măsură care, conform legii, trebuia să intre în vigoare la 1 iulie, a fost lăsată pentru anul viitor de coaliţia de guvernare. Amânarea se va face prin modificarea legii, iar dacă aceasta este atacată la Curtea Constituţională există deja planul de rezervă al unei ordonanţe de urgenţă.

Dublăm alocaţiile, dar mai târziu decât era prevăzut. Este decizia luată seara trecută la întâlnirea dintre liderii coaliţiei de guvernare. “Următoarea creştere va fi de la întâi ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanţei care a trecut de Senat şi e în dezbaterea Camerei Deputaţilor”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele PNL.

O ordonanţă care prevede dublarea alocaţiilor a fost adoptată anul trecut. Aceasta prevede o creştere cu sută la sută în cinci etape. O nouă mărire, cu 20 la sută, trebuia să intre în vigoare de luna viitoare. Însă un amendament care propune amânarea acestei măsuri a fost votat deja de Senat. În cazul în care Opoziţia va ataca această decizie la Curtea Constituţională, guvernanţii au un plan de rezervă.

“În cazul în care va fi atacată la Curte, Guvernul trebuie să fie pregătit să emită o ordonanţă de urgenţă”, mai spune preşedintele PNL.

Potrivit ministrului Muncii, o majorare a alocaţiilor, în prezent, ar fi o lovitură grea pentru bugetul de stat. “În momentul de faţă plătim aproximativ 9,7 miliarde de lei pentru alocaţiile copiilor şi majorarea de la 1 iulie ar presupune încă un efort bugetar de aproximativ două miliarde de lei, deci în total am depăşi 1 la sută din PIB”, a precizat Raluca Turcan.

Teoretic, sumele necesare pentru majorarea alocaţiilor ar fi trebuit să fie incluse în bugetul pe 2021. Guvernanţii dau însă răspunsuri contradictorii, când sunt întrebaţi dacă acest lucru s-a şi întâmplat. “N-aş putea spune ce era prins în proiectul de buget… Cert este că, în acest moment, trebuie să discutăm foarte serios pe ce s-a încasat până la jumătatea anului”, a spus Anca Dragu, preşedintele Senatului. “În construcţia bugetară pe care o avem, până la rectificarea bugetară, cele două miliarde de lei nu sunt prevăzute acum pentru plata alocaţiilor, este o realitate”, a afirmat şi Raluca Turcan.

În prezent, alocaţiile pentru copiii de până la doi ani sau cei cu handicap au o valoare de 427 de lei pe lună. Minorii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani primesc 214 lei.

La 40 de euro pe lună, avem printre cele mai mici alocaţii UE

În timp ce copiii noştri primesc în jur de 40 de euro, cei din Olanda iau şi 316 euro, iar alocaţiile copiilor din Franţa ajung şi la 400 de euro.

Dumitru Costin, preşedinte BNS: Avem un număr impresionant de copii aflați în risc de sărăcie. Circa 1,5 mil de copii. În piața muncii, la maturitate, aceștia utilizează doar 60% din potențial. Sărăcia generează din nou sărăcie.

Diana Certan, preşedinte Coaliţia pentru Educaţie: Orice creșterea a alocației are importanţa ei. Este foarte clar că statul român e depășit de această situație.

Sunt aproximativ 3,6 milioane de copii în România care primesc alocaţii.

Sursa Observator

DE LA ACELAȘI AUTOR

Medic de la Spitalul de Urgență Pașcani decorat de președintele țării cu ordinul “Meritul Sanitar”

Seful sectiei ATI de la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani, medicul Sergiu Ungureanu, a fost decorat de...

FOTO/VIDEO Ziua Națională a României, marcată și în satul Soci

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata si in satul Soci. La biserica de lemn, inchinata ostasilor...

FOTO/VIDEO – Paradă militară, de Ziua Națională a României, la Lespezi

Lespezenii s-au bucurat miercuri, de Ziua Nationala a Romaniei, asa cum nu au facut-o niciodata, la ei...

Ziua Națională a României, în orașul Hârlău – FOTO/VIDEO

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Harlau. Evenimentul a început de la ora 10:30,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI