27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Cresc salariile profesorilor cu 15%? Aflați cât se câștigă în alte țări europene

Comisiile reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost de acord cu amendamentul propus de către federaţiile sindicale din învăţă­mânt, care vizează creşterea cu 15% a salariilor din educaţie. Vestea este bună pentru dascălii din sistemul preuniversitar, însă procentul nu este mulţumitor.

„Subliniem că această majorare, chiar dacă procentual poa­te părea relativ mare, este în termeni efectivi modeşti. Reamintim că salariile din învăţământul românesc sunt cele mai mici din sectorul bugetar al României, iar la nivelul UE ne aflăm pe penultimul loc. Concret, veniturile personalului nedidactic sunt plafonate în acest moment între 950 – 1.000 lei, debutanţii cu studii superioare primesc un salariu de aproximativ 1.100 lei, cadrele didactice cu gradul II au salariile de apro­ximativ 1.300 lei în timp ce un profesor cu gradul didactic I şi 10 ani vechime în învăţământ are un sa­lariu de aproximativ 1.500 lei. Este foarte simplu de calculat ce repre­zintă 15% la aceste sume nete“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învă­ţământul Preuniversitar ieşean.

Deo­camdată, este neclar dacă majorarea va fi aplicată deoarece este posbil ca legea să fie atacată. Amintim că, în octombrie 2008, a fost votată în Parlament Legea 221/2008 prin care salariile erau majorate cu 34% şi care nu a fost pusă în aplicare niciodată în ciuda verdictelor Curţii Constituţionale şi a hotărârilor judecătoreşti câştigate de către sindicate.

„Făcând o compara­ţie cu ţări ca Grecia, Polonia, Unga­ria, care au un PIB/capita apropiat de al României, constatăm diferenţe de tratament şocante în privinţa politicilor salariale. Astfel, în Grecia, salariul unui debutant este de aproximativ 800 euro/lună, în Ungaria – 600 euro/lu­nă, în Polonia – 450 euro/lună, în timp ce în România, aşa cum arătam, este de aproximativ 250 euro/lună, iar media veniturilor din învăţământul românesc preuniversitar este de 350 euro/lună.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow