2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

Cresc cheltuielile la Cantina Socială. Cei mai mulți dintre beneficiari sunt copii

Cheltuieli mai mari la Cantina de Ajutor Social din Pașcani pentru anul in curs. Conform proiectului de hotarare care urmeaza sa fie supus spre aprobare in sedinta Consiliului Local, programata vineri, 11 februarie a.c. sunt prevazute cheltuieli mai mari cu cca. 180.000 lei, care se explica, in principal, prin scumpirea preturilor la alimente, dar si prin majorari de salarii.

Mai exact, in propunerea de buget pentru anul 2022, la Cantina de Ajutor Social sunt trecute cheltuieli totale in valoare de 930.000 de lei, costuri pe care municipalitatea incearca sa le acopere astfel incat sa acorde celor 112 beneficiari, cati sunt in prezent, o masa gratuita.

Se inregistreaza asadar, o crestere cu cca. 100.000 de lei la cheltuielile pentru alimente, după ce preturile in magazine la produsele de baza precum lactate, cereale sau carne au urcat de la inceputul anului. De asemenea, si salariile au crescut astfel ca, pentru anul 2022, s-a propus la acest capitol suma de 250.000 de lei, bani din care vor fi platiti cei patru angajati permanenti: seful de birou, contabilul, o bucatareasa si un muncitor necalificat. Tot conform organigramei sunt prevazute alte doua posturi vacante.

Dintre cei care se prezinta zilnic la cantina pentru o masa gratuita, 90% sunt copii din familii cu venituri mici. Pachetele pot fi ridicate de beneficiari de luni pana vineri in intervalul orar 9.00 – 13.00. In timpul saptamanii, ele includ o masa calda, cu doua feluri de mancare, un desert si paine.

Pachetele pentru weekend pot fi ridicate in cursul zilelor de vineri, in acelasi interval orar si contin hrana rece, asadar conserve, preparate din carne sau dulciuri.

Beneficiarii care primesc hrana zilnic de la cantina sociala sunt persoanele cu venituri mici sau probleme sociale. Procedura de acordare a unei mese calde este simpla, se face pe baza unei cereri, insotita de un dosar pe baza caruia se stabileste venitul persoanei, in general de pana la 142 de lei.

Cantina socială din Pașcani funcționează inca de pe timpul lui Ceaușescu. In cladirea amplasată la intersecția străzilor Grădiniței cu Moldovei vin zilnic persoane nevoiase care nu se descurca sa-si asigure o masa calda. Anul trecut treceau pragul cantinei 125 de persoane. Desi spatiul in care sunt pregatite zilnic numeroase portii de mancare este deschis de ani buni, cantina sociala nu are autorizatie de functionare. Astfel, sunt necesare investitii importante pentru rezolvarea acestei probleme.

Conform sefului de birou, Corneliu Spatariu, singura solutie ar fi mutarea intr-o alta locatie care sa fie adaptata fluxului zilnic de oameni, insa nu este inca propusa o varianta in acest sens, demers care cade in reponsabilitatea primariei.

Precizam ca in proiectul de buget pentru anul in curs pentru plata facturilor la utilitati sunt prevazuti doar 30.000 lei, suma care ar putea fi insuficienta in actualul context al majorarilor de preturi la gaze si electricitate.

 

 

Alte articole