11.9 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Cresa din Pascani, in subordinea gradinitei. Care vor fi consecintele

Singura cresa din municipiul Pascani , nr 1 din zona Deal si-a pierdut personalitatea juridica si a fost arondata Gradinitei cu Program Prelungit nr. 2 , cu sediul in aceeasi cladire. Decizia a fost luata, de consilieri convocati in sedinta de urgenta, joi 23 septembrie, online, de la ora 09.00. Demersurile au fost facute in baza unei recente decizii a Guvernului, OUG 100/10.09.2021. prin care primarii au posibilitatea sa solicite trecerea creselor in subordinea unei unitati de invatamant pentru a putea beneficia de finantare de la Minsiterul Educatiei, iar activitatea sa se desfasoare conform programelor anteprescolare sau sa le mentina ca si pana acum, insitutii cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Local. Reprezentantii administratiei locale au ales prima varianta, fara sa fie prezentat un studiu de impact, in timp ce in alte orase din regiunea Moldovei, printer care si municipiul Iasi, cresele au ramas la Primarii.

Gabriela Nedelcu, fostul viceprimar al municipiului a atras atentia ca trebuie clarificate implicatiile acestei hotarari, mai ales asupra personalului si ca cei doi directori de institutii nu sunt prezenti. Ea a solicitat o pauza pentru ca functionarii Primariei sa se intereseze daca schimbarea formei juridice a cresei nu afecteaza proiectul din fonduri europene aflat in derulare, pentru reabilitarea cladirii.

Prezenta la sedinta, directorul economic al Primariei a explicat ca principalul motiv al accestui demers este ca cea mai mare parte din cheltuielile pentru activitatea cresei sa fie decontate de Ministerul Educatiei, nu de la bugetul local, la fel ca la scoli, si ca nu ar fi probleme cu investitiile din fonduri europene deoarece proiectul este al Primariei Pascani.

Si presedintele Comisiei Juridice, consilierul Catalin Conache a dat asigurari ca nu vor fi probleme cu derularea proiectului chiar daca cresa, unul dintre beneficiarii investitiei, nu va mai avea personalitate juridica. Hotararea a fost aprobata de toti consilierii prezenti fara o consultare a specialistilor de la ADR N-E.

Un alt consilier local, Monica Plescan a atras atentia ca o parte dintre salariati vor fi nevoiti sa urmeze cursuri de reconversie profesionala , pentru a ramane in serviciul de ingrijire al copiilor.

Mentionam ca in momentul de fata Cresa din Pascani are 12 salariati: un director, 7 infirmiere, un bucatar, un magazioner, un asistent medical si doi muncitori. Dupa arondarea la Gradinita cu Program Prelungit nr. 2, postul de director va fi desfiintat, posturile de infirmier vor fi transformate in educatori – puericultori iar o parte din personalul administrativ este posibil sa isi piarda locul de munca.

O alta problema in urma acestor modificari este programul de functionare. Deocamdata nu se stie daca cresele vor mai fi deschise pe tot parcursul anului ca pana acum sau vor fi inchise pe timpul vacantei scolare, asa cum se intampla in toate unitatile de invatamant. In momentul de fata sunt inscrisi 45 copii iar capacitatea cresei este de 50 de locuri.

Conform calculelor reprezentantilor Primariei administratia locala se asteapta sa incaseze cate 15 000 lei pe an, pentru fiecare copil, din finantarea de baza de la Ministerul Educatiei, cca 750.00 lei in total.

Bugetul din acest an al Cresei este de cca 600 000 lei, in cea mai mare parte din bugetul local si cca 60 000 lei de la stat. Banii sunt cheltuiti, aproape in totalitate pentru achitarea salariilor – 535 000 lei, iar restul pentru achitarea cheltuielilor de functionare, in timp ce hrana pentru copii este asigurata din contributia parintilor, peste 300 000 lei in acest an.

Alte articole