9.1 C
Paşcani
duminică, septembrie 25, 2022
Array

Creditele ipotecare vor fi stinse şi prin cedarea imobilului ipotecat

- Advertisement -

Persoanele fizice care au făcut credit ipotecar vor putea să-l stingă prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate asupra imobilului ipotecat, prevede un proiect de act normativ adoptat astăzi, prin vot decisiv, de Camera Deputaţilor. În acest fel, debitorii vor scăpa de întreaga sumă datorată, iar dacă banca nu va fi de acord, aceştia vor putea să ceară în instanţă stingerea creditului şi transmiterea dreptului de proprietate. Măsurile sunt incluse într-o Propunere legislativă privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Aceasta a fost adoptată de Senat pe 26 octombrie, iar astăzi a primit votul decisiv al Camerei Deputaţilor. Asta înseamnă că, pentru a se aplica, documentul mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui României.

Posibilitatea de a stinge creditele ipotecare prin cedarea bunurilor ipotecate se va aplica, practic, în cazul tuturor raporturilor juridice dintre persoanele fizice şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice. De asemenea, regulile vor fi valabile şi în situaţia în care există codebitori sau coplătitori.

„Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului (…). Dispoziţiile prezentei legi se aplică şi în cazul în care creanţa creditorului izvorând dintr-un contract de credit este garantată cu fideiusiunea şi/sau solidaritatea unuia sau mai multor codebitori sau coplătitori”, scrie în proiectul de act normativ.

Concret, debitorii vor avea dreptul să stingă creditul ipotecar prin cedarea bunului ipotecat către creditor, prevede documentul: „Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (…), debitorul are dreptul de a stinge creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege”.

Mai exact, condiţiile ce vor trebui îndeplinite pentru stingerea prin darea în plată vor fi următoarele:

să fie vorba de un raport juridic între persoane fizice şi instituţii de credit, instituţii financiare nebancare sau cesionarea creanţelor deţinute asupra persoanelor fizice;
între părţi sau, după caz, între antecesorii părţilor să fie încheiat un contract de credit;
bunul oferit în plată să fie un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului pentru garantarea obligaţiilor din contractul de credit.

Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, mai scrie în proiectul de lege adoptat astăzi, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate.

Important! Prevederile propunerii legislative nu se vor aplica doar contractelor de credit încheiate după intrarea în vigoare a actului, ci şi celor aflate în derulare la acel moment.

Sursa și continuare pe avocatnet.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow