17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Crăciunul pe vechi. Cadouri pentru copiii din parohie

Crăciunul pe vechi. Cadouri pentru copiii din parohie

Dacă pentru mulţi sărbătorile s-au încheiat, pentru alţii abia încep. În această seară este ajunul Crăciunului celor pe stil vechi, iar pe 7 ianuarie vor celebra Naşterea Domnului. Creştinii ortodocşi respectă în această perioadă calendarul iulian, decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, adoptat de către stat. Printre cei care ţin această sărbătoare se numără basarabenii, ruşii lipoveni, ucrainenii din Dobrogea, cât şi sârbii din Banat. La Pașcani, preotul Iosif Oțel a pregătit cadouri pentru copiii din parohie. 

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

Mii de familii se pregătesc pentru a primi colindători. Este vorba despre creștinii care mâine, 7 ianuarie vor sărbători Nașterea Domnului și care țin calendarul iulian decalat cu 13 zile față de calendarul oficial, adoptat de Biserica Ortodoxă pe 1 octombrie 1924.

În toată România există aproximativ un milion de creştini ortodocşi de rit vechi. La Pașcani, preotul paroh Iosif Oțel a pregătit zeci de pachete cu dulciuri pentru copiii care vin la slujbă. Preotul spune că darurile au fost lăsate de Moș Crăciun. Aceste două fete au venit să mulțumească lui Dumnezeu că le-a dat putere să țină tot postul Nașterii Domnului.

O tradiţie veche spune că oamenii trebuie să întâmpine Crăciunul cu pâine, tocmai de aceea, în ziua de Ajun gospodinele coc aluat din care fac colaci. Pregătirile sunt în toi în mai toate zonele turistice din ţară, unde se vor caza turiştii moldoveni, ucraineni sau ruşi care de-abia acum intră în vacanţă. Deja traficul în vămile din estul ţării este în creştere, semn că oamenii au pornit la drum spre locurile de distracţie.

Revelionul pe stil vechi va fi sărbătorit pe data de 14 ianuarie.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow