29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
29.1 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

Craciunescu, propunere legislativă: Primarii să nu mai răspundă pentru ceea ce semnează

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

 

Deputatul independent, după excluderea din PNL, Grigore Crăciunescu îşi încheie mandatul cu o propunere legislativă demult necesară, carea ar putea să clarifice o problemă importantă din administraţia locală.
Fostul edil al Pascaniului a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală prin care primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene să nu mai fie traşi la răspundere pentru documentele vizate/semnate de legalitate de secretar şi/sau de funcţionarii de specialitate. Altfel spun aleşii locali ar trebui să fie exoneraţi de răspundere pentru semnăturile lor dacă a fost respectat circuitul administrativ al documentelor.
În acelaşi timp şefii administratiilor locale şi judeţene ar urma să răspundă penal sau civil doar în cazul în care aceştia şi-au asumat răspunderea fără ca funcţionarii să fie de acord.

„Prin modificarea art 128 din Legea administrației publice locale deputatul propune ca în cazul în care actele emise de către autoritatea publică locală au avizul de legalitate dat de secretarul instituției precum și semnăturile funcționarilor publici cu atribuții în domeniul actului emis, răspunderea revine exclusiv acestora.
Răspunderea revine primarului sau președintelui de Consiliului Județean doar în cazul în care funcționarul public a semnat pentru un document în urma dispoziției scrise a acestora după ce funcționarul și-a exprimat în scris o opinie separată în care își prezenta motivat dezacordul/neavizarea de legalitate a respectivului document.”

În opinia inițiatorului aceste reglementări sunt necesare tocmai pentru a stabili foarte clar şi fără echivoc modul în care se împarte responsabilitatea în procesul administrativ de la nivelul autorităților locale.

„Deputatul Grigore Craciunescu își exprimă încrederea că prin această prevedere legislativă se vor corecta multe anomalii și formulări neclare din legislația actuală care au condus la vicierea actului administrativ” se arăta într-un comunicat de presă.
Proiectul ar urma să fie dezbătut şi aprobat în Camera Deputaţilor apoi în Senatul României – camera decizională. Deputatul păşcănean spune că de acesta modificare ar urma să beneficieze şi consilierii locali care îşi exprima votul pe marginea unor documente verificate şi asumate mai întâi de funcţionarii de specialitate şi de secretarii de primarii.
Propunerea legislativă a fost făcută dupa ce iniţiatorul a fost condamnat definitiv la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Mai mult consilierii locali din mandatul 2004-2008 şi primarul Dumitru Pantazi, sunt judecaţi în dosarul Agrocomplex pentru votarea unui proiect de hotărâre avizat de legalitate de secretar, Comisia Juridică şi functionarii de specialitate, prin care societatea a fost scutită de la plata unor datorii.

Propunerea Legislativă Pentru Modificarea Şi Completarea Legii Nr. 215 Din 23 Aprilie 2001 a Administraţiei…

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
29.1 ° C
29.7 °
26.2 °
58 %
0.7kmh
58 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
30 °
sâm
27 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI