1.9 C
Paşcani
miercuri, martie 29, 2023
Array

CP: Actiunile de prevenire au imputinat numarul infractiunilor

În urma analizei situaţiei operative pe raza judeţului Iaşi, pentru anul 2014, cu privire la evoluţia situaţiei indicatorilor statistici s-au evidenţiat mai multe aspecte pozitive.

Astfel, în anul 2014, se înregistrează o scădere a infracţiunilor sesizate la nivelul judeţului Iaşi, în mediul rural faţă de anul 2013. De asemenea, trendul infracţiunilor sesizate în anul 2014 este descrescător.

Urmare a intensificării acţiunilor preventive desfăşurate de poliţişti, s-a constatat o creştere a numărului de infracţiuni flagrante sesizate cu 169 astfel de fapte.

Analiza situaţiei operative din anul 2014, a relevat o scădere cu 10 % a infracţiunilor comise cu violenţă: numărul infracţiunilor de omor scade cu 38%, infracţiunile de tentativă de omor scad cu 25%, cele de tâlhărie scad cu 9%, iar cele de vătămare corporală scad cu 36%.

Se înregistrează o scădere cu 15 procente a infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.

Trendul infracţiunilor de loviri sau alte alte violenţe, ameninţare şi distrugere este descrescător.

Poliţiştii ieşeni au aplicat 26.134 sancţiuni contravenţionale pentru abateri la Legea 61/1991 şi 5706 la Legea 12/1990 şi 1129 conform Legii 333/2003, privind paza bunurilor şi obiectivelor.

Privitor la infracţiunile contra patrimoniului, se înregistrează o scădere a infracţiunilor de înşelăciune cu 7 de procente. De asemenea, scad cu 7 % furturile din locuinţe, cu 17 % cele din societăţi comerciale, comise prin efracţie. Se înregistrează o scădere cu 13 % a infracţiunilor de furt din auto. Scad furturile de autovehicule cu 57 de procente.

În ceea ce priveşte activitatea de cercetare penală în anul 2014, se înregistrează o creştere a numărului de lucrări şi cauze penale soluţionate cu 12%, iar procentul de rezolvare a celor cu autor cunoscut este de 91 %.

Poliţiştii cu atribuţii pe linia investigării criminalităţii economice au constatat, în anul 2014, cu 87 % mai multe fapte de evaziune fiscală, şi cu 433 % mai multe fapte de contraband, decât în anul 2013.

În anul 2014, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti în dosare penale, au fost reţinute/arestate 203 de persoane, iar 126 de persoane au fost verificate periodic, întrucât faţă de acestea au fost dispuse măsuri preventive (măsura controlului judiciar – 270, măsura controlului judiciar pe cauţiune – 3, măsura arestului la domiciliu – 44).

În ceea ce priveşte situaţia evenimentelor rutiere pe raza judeţului Iaşi, s-a constatat o diminuare a riscului rutier prin scăderea cu 25% a numărului de victime din accidentele rutiere care au decedat ca urmare a acestora. De asemenea, a scăzut cu 2 % numărul de victime rănite grav în urma evenimentelor rutiere. Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost: neacordare prioritate pietoni, viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară de către pietoni. Poliţiştii au aplicat în anul 2014, 94.638 sancţiuni contravenţionale prevăzute de OUG nr. 195 / 2002. Au fost reţinute în vederea suspendării 6672 permise de conducere şi au fost retrase 1683 certificate de înmatriculare.

În ceea ce priveşte situaţia faptelor penale sesizate săv ârşite în şcoli şi în zona adiacentă acestora, se înregistrează o scădere cu 26% .

Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate de către poliţişti 1947 activităţi în cadrul orelor de curs şi au participat la 498 de şedinţe cu cadrele didactice şi părinţii. Au fost desfăşurate 339 acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar.

Au fost intensificate activităţile operative, înregistrându-se o creştere de 257% a intervenţiilor rapide la evenimente, au fost organizate cu 23% mai multe acţiuni cu efective lărgite (3616 acţiuni) şi 26.489 (+49%) controale directe. Au fost efectuate 100 de razii.

În anul 2014 au fost confiscate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase 168 arme, 2039 bucăţi de muniţie şi 1010 kg deşeuri periculoase.

De asemenea, tot în această perioadă au fost identificaţi 888 autori ai unor infracţiuni, prin folosirea sistemelor de investigare tehnico-ştiinţifică. Poliţiştii din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat 5366 cercetări la faţa locului, fiind ridicate 31.495 urme şi mijloace materiale de probă.

În anul 2014 a fost semnalată dispariţia unui număr de 370 persoane, fiind găsite până în prezent 369 persoane. Au fost daţi dispăruţi 291 minori, prin eforturile poliţiştilor, fiind toţi depistaţi.

Totodată, în anul 2014, au fost depistate de poliţişti 503 persoane urmărite naţional, iar 86 de persoane urmărite internaţional, care posedau mandate de executare a pedepsei închisorii au fost introduse în centre de detenţie.

Având în vedere aspectele mai sus prezentate, concluzionăm că pe parcursul anului 2014 a fost asigurat un climat de lini ș te ș i siguran ț ă pentru cetă ț eni, gestionându-se cu operativitate orice situa ț ie de natură a pune în pericol via ț a sau bunurile oamenilor.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Alte articole

Cine are dreptate? Masini distruse, sofer ranit

  Doua autoturisme distruse in urma unui accident rutier. Evenimentul...

Trei zile de restrictii, de circulatie, in centrul Pascaniului

  Restrictii de circulatie in centrul municipiului Pascani in perioada...

Stolniceni -Prajescu: 105 de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Unul dintre cele mai importante momente istorice ale natiunii...

Stalp de telecomunicatii, rupt de vant

Semnal de alarma pe strada Stefan cel Mare din...

Alegeri PSD la Tatarusi, Motca si Miroslovesti

  Seria conferintelor PSD in zona Pascani pentru alegerea presedintelor...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow