7.5 C
Paşcani
luni, octombrie 25, 2021

Cozi la Finanțe pentru depunerea actelor la salubritate

Cozi la Finanțe pentru depunerea actelor la salubritate

Până la finalul lunii ianuarie a.c. cetățenii din Municipiul Pașcani trebuie să depună cererile pentru taxa de salubritate. Cozile deja s-au format de la începutul anului când biroul de la Finanțele Locale este luat cu asalt de cetățeni. Aceeași situație a fost și astăzi, de la primele ore ale dimineții. Mulți dintre cei prezenți își așteptau rândul pentru a depune actele solicitate – douo cereri tip completate cu informații de bază și copiile după actele de identitate ale familiei.

De la 1 ianuarie a.c. se plătește taxa de salubritate. Momentan sunt mult cetățeni care abia depun actele solicitate pentru ca aceștia să nu plătească mai mult decât este necesar. Astfel, ei completează o cerere în două exemplare privind numărul de persoane din locuință și trebuie să mai aibă la ei copii după actele de identitate ale membrilor familiei. Termenul este sfârșitul acestei luni. Cei care nu depun acest document vor fi amendaţi şi taxaţi din oficiu pentru 4 persoane, dar se poate face regularizarea după clarificarea situaţiei.

Pe baza declaraţiilor, Finanţele Locale va trimite fiecărui proprietar de locuinţa câte o declaraţie de impunere, de unde va afla cât are de plătit. Plata taxei se va face în patru transe trimestriale: până la 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie şi 31 decembrie. Primii doi membri de familie vor achita câte 10,16 lei pe lună iar pentru următorii taxa va fi de 8 lei pe lună.

Regulile sunt valabile şi pentru proprietarii de locuinţe închiriate. Mai exact aceştia vor fi nevoiti să declare numărul chiriaşilor şi să achite pentru ei taxa de salubritate. De asemenea cei care au mai multe locuinţe trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare imobil în parte, cu numărul de persoane de acolo. Excepţie fac locatarii de la blocurile ANL care, deşi sunt chiriaşi, trebuie să declare numărul de membri din familie şi să achite taxa de salubritate.

Vor fi taxaţi şi păşcănenii care lipsesc din localitate sau sunt plecaţi în străinătate, dacă declaraţiile lor nu vor ajunge în timp util la Finantele Locale. Când vor face dovada că au domiciliul stabil în altă localitate sau că au lipsit cel puţin 90 de zile consecutive, taxa va fi recalculata şi vor primi banii înapoi. Pentru asta trebuie să prezinte documente din care să reiese că nu au fost acasă: viza de flotant, contractul de muncă, actul de rezidenţa sau adeverinţa de internare.

Menţionăm că în caz de mutare sau deces trebuie anuntati inspectorii de la fisc pentru sistarea taxei de salubritate. Si in acest caz sumele încasate vor fi restituite dacă plata a fost făcută în avans. Noile reguli sunt valabile doar pentru persoanele fizice. Cele juridice vor plăti salubritatea ca şi până acum, pe bază de contract şi factura.

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI