19.7 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
19.7 C
Paşcani
duminică, iunie 20, 2021
Array

“Coșuri tradiționale de Paști” la a doua ediție – VIDEO SI FOTO

Ultimele știri

În a treia zi de sărbătoare centrul Pașcaniului a răsunat de muzică religioasă, populară și de promenadă. Tineri îmbrăcați în straie populare, expoziție cu vânzare de coșuri de nuiele făcute de meșteri populari din zonă, dar și mese pline de ouă roșii, cozonaci și pască, friptură și drob. Totul a avut loc în cea de-a doua ediție a concursului “Coșuri tradiționale de Paști”, eveniment organizat de reprezentații Casei de Cultură din Pașcani.

Aproape ora 12, la amiază. Piațeta “Mihail Sadovenu” s-a umplut de oameni, care participanți, care spectatori. Ieșiți din case pentru o plimbare prin oraș, cei prezenți au profitat de moment și au gustat din produsele expuse sau, gospodinele au achizionat un coș din nuiele veritabil, făcut de un meșter din comuna Lespezi. Prețurile au fost pentru toate buzunarile, începând de la 10 lei. Nea Lilian Toderașcu se ocupă de ele. E o îndeletnicire de mic copil, moștenită din părinți.

Câțiva pași mai încolo, gospodinele au pregătit coșurile pentru concurs. Anul acesta, deși au fost invitate mai multe parohii, au răspuns afirmativ numai 3, de la Pașcani – Asociația “Lumină și dar”, de la Giurgești și de la Lunca Pașcani.

Cum suburbia Lunca este recunoscută și pentru Grupul “Moștenitorii”, Aurica Tâgâță nu a ezitat să aducă fetele frumos îmbrăcate în port popular, care au și oferit un moment emoționant, prin cântecele românești de altădată. Momentul a fost apreciat de cei prezenți.

Gospodinele prezente la eveniment au vrut să afle rețetele gustoaselor preparate expuse. Nu toate au fost dezvăluite. Noi am reușit să aflăm cum se face drobul. – Vezi materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

Până la premiere, a avut loc un spectacol de muzică populară și de promenadă. S-au cântat cunoscutele melodii – Trandafir de la Moldova sau Fetite dulci din București. Fanfara “Trubadurii” formată din peste 20 de instrumentiști a oferit un moment de relaxare.

Nu au lipsit cuvântările protopopului Pavel Postolachi și informații prețioase despre semnificația acestei mari sărbători creștine care de la an la an tradițiile se respectă din ce în ce mai puțin.

După ce juriul, format din preotul Ioan Gigi Daniel, directorul Casei de Cultură din Pașcani, Daniela Calistru și etnograful Eva Giosanu, a degustat bunătățile, s-au acordat premiile ce au constat în diplomă și un mic dar în bani. Este vorba despre Cel mai frumos coș pascal, „Asociației Lumină și dar” coordonată de părintele Dumitru Cristea. Cel mai autentic coș pascal – Parohia din Lunca Pașcani unde slujește preotul Ioan Juncanaru și premiul Cel mai bogat coș pascal – Parohia din Giurgești, acolo unde este preot paroh Dumitru Rusu.

Menționăm că actiune dorește să revalorifice și să promoveze tradițiile populare românești.

BIT TV - “COȘURI TRADIȚIONALE DE PAȘTI” LA A DOUA EDIȚIE 03.05.2016

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer fragmentat
19.7 ° C
21.2 °
18.9 °
93 %
2.7kmh
64 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
28 °
mie
29 °
joi
28 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI