2.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Coronavirus – Ingrijorare si masuri de prevenire la Pascani

Evolutia coronavirusului din ultima perioada, mai ales in unele zone din Italia, acolo unde se afla mii de romani au starnit ingrijorare in randul administratiei locale.

Reprezentantii Primariei au masuri urgente pentru a putea sa faca fata in cazul unor astfel de situatii. Au fost stabilite doua locatii unde ar urma sa fie transferati eventualii bolnavi, in vederea tratarii lor, in conditii de izolare.

De asemenea, au fost pusi in alerta directorii de scoli si se tine legatura in permanenta cu reprezentantii Spitalului de Urgenta Pascani, in vederea monitorizarii unor eventuale cazuri de imbolnavire, spune purtatorul de cuvant al Primariei:

Până în acest moment, la nivelul Municipiului Pașcani, nu este niciun caz de persoană suspectă cu noul coronavirus, iar autoritatea locală ține permanet legătura cu Spitalul Municipal și alte instituții de monitorizare la nivel de județ.
Mai mult, toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

La nivel de Municipiu s-a stabilit, momentan, o locație pentru carantină, cu o capacitate de 10 locuri, pentru persoanele care prezintă simptomele unei infectări cu acest virus, destinaţie specială necesară intervenţiei şi acordării serviciilor de carantină.

De asemenea, a fost extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective.

Până în momentul de față, Ministerul Sănătăţii a precizat că autorităţile italiene nu au raportat cazuri de cetăţeni români simptomatici cu noul coronavirus.” se arata pe pagina de socializare a Primariei Pascani.

Conducerea municipiului este atenta la evolutia coronavirusului, avand in vedere ca in Italia sunt in acest moment 219 cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 iar cinci oameni au murit. Cea mai afectată regiune este Lombardia – unde s-au înregistrat 167 de cazuri, dintre care patru decese, zona in care sunt plecati la munca cateva sute de pascaneni.

Chiar daca pe aeroporturi sunt  luate masuri stricte in cazul depistarii persoanelor infectate cu coronavirus, cea mai mare ingrijorare o ridica transportatorii rutieri.

Pana in prezent la Pascani nu au fost inregistrate cazuri de imbolnavire.

Coronavirus (Covid-19) este un virus ce face parte din aceeași familie de virusuri care stau la baza anumitor tipuri de răceala sau a sindromului respirator acut sever (SARS) și poate fi transmis prin:
– contact direct;
– picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut;
– atingerea suprafețelor contaminate.

Ca orice boală respiratorie, infecția cu Covid-19 poate produce simptome ușoare precum: rinoree, durere în gât, febră, tuse. La unele persoane (bătrâni, cei cu afecțiuni preexistente precum diabet sau boli de inimă) simptomele pot fi mai intense, cu dificultăți de respirație și pot duce la pneumonie.

Sunt măsuri generale de prevenție:
– spălatul mâinilor frecvent, cu apă și săpun sau cu dezinfectat de mâini pe bază de alcool; elimină virusul dacă acesta se află pe mâini;
– igiena respiratorie – când tușiți sau strănutați, acoperiți gura cu cotul flexat sau un șervețel care va fi aruncat imediat la coș, apoi spălați mâinile cu apă și săpun – făcând acest lucru împiedicați răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă puneți mâna la gură când tușiți, puteți contamina ulterior obiectele și suprafețele care le atingeți;
– menținerea distanței – păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele care tușesc sau au febră – când acestea tușesc sau strănută se eliberează mici picături de salivă care pot conține virusul iar dacă sunteți prea aproape de ele le puteți inhala;
– evitarea atingerii ochilor, nasului și a gurii – mâinile vin în contact cu multe suprafețe care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului și a gurii favorizăm astfel infectarea cu virusuri.

DE LA ACELAȘI AUTOR