Corina Creţu: “Sper că autostrada Montana, de-a lungul coridorului Târgu Mureș-Iași, va deveni o realitate în anii următori”

După o foarte bogată activitate politică, în care a îndeplinit funcţiile de senator al României, europarlamentar, membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE, vicepreşedinte al Parlamentului European, doamna Corina Creţu a devenit la 1 noiembrie 2014 Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene. Din această înaltă demnitate, doamna Corina Creţu administrează un buget de circa 350 de miliarde de euro, bani destinaţi implementării politicilor regionale ale Comisiei Europene.

 

Curierul de Iaşi – Este ştiut faptul că majoritatea primăriilor din România au investit în reabilitare de drumuri, trotuare şi parcuri de joacă pentru copii, pliindu-se pe o nevoie pe care au identificat-o în rândul cetăţenilor. Cum vă gândiţi să armonizaţi aceste investiţii cu dorinţa de a evita dezangajarea unor sume importante din fondurile europene?

Corina Creţu: – Este extrem de important să reușim evitarea dezangajării fondurilor alocate României. Încă de la începutul mandatului meu, am lucrat împreună cu toate Guvernele si autoritățile naționale pentru a ne asigura că proiectele sunt pregătite și implementate în timp util. Cu toate acestea, astăzi ne confruntăm cu întârzieri în multe sectoare esențiale, cum ar fi eficiența energetică, sănătatea, educația sau mobilitatea urbană.

Pentru a accelera implementarea, am avut deja mai multe întâlniri atât cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, cât şi cu Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb precum şi cu miniştrii de resort, tocmai pentru a identifica problemele stringente de soluționat astfel încât să evităm dezangajarea acestor fonduri. Suntem în contact permanent cu autoritățile române pentru a pune în practică mecanismele de simplificare necesare în acest sens şi a mobiliza asistență suplimentară din partea Comisiei și a partenerilor noștri. În ultimele luni au fost făcute progrese importante, şi pot să vă spun că avem un angajament politic clar din partea Guvernului pentru a continua acest lucru. Sprijinul nostru, al Comisiei nu se referă doar la acele investiții care pot genera o absorbție rapidă (cheltuieli pe teren), dar și la investiții de lungă durată, care au o importanță strategică pentru țara noastră și care corespund unor nevoi clar identificate la nivel național, local şi regional. Astfel, în afara proiectelor de infrastructură, a spitalelor regionale, proiecte de apă şi canalizare vitale pentru viaţa românilor, aceste investiții includ, de exemplu, şi proiecte care au în vedere dezinstituționalizarea copiilor și a persoanelor cu handicap și construirea de centre comunitare integrate care oferă servicii sociale și de sănătate.

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow