12.7 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Copil mort din cauza varicelei. Au fost depistate inca alte sapte cazuri

Atentie mare la membrii din familie, mai ales la copii, atunci cand prezinta semne de boala. O intarziere chiar si de cateva ore de a chema ambulanta sau de a apela la serviciile medicale poate fi fatala.

In cursul zilei de miercuri un astfel de caz a avut loc la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani.

Un copil in varsta de sapte ani a murit cel mai probabil din cauza varicelei, o boala cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant,  foarte contagioasa, care se transmite cel mai frecvent pe cale respiratorie.

Copilul era elev la clasa pregatitoare, la o scoala din Pascani. A mers la cursuri saptamana trecuta pana joi, inclusiv. In cursul zilei de vineri, parintii au anuntat invatatoarea ca elevul  lipseste, pe motiv ca este bolnav.

Copilul a ramas acasa, unde a fost ingrijit de parinti. Dupa cateva zile, starea sa de sanatate s-a agravat, moment in care parintii au chemat salvarea si a fost transportat la spital.

Aici medicii s-au luptat sa il tina in viata cateva ore. Din pacate copilul a decedat din cauza complicatiilor.

Cazul a starnit ingrijorare in randul parintilor de la Scoala “Nicolae Iorga” , acolo unde invata copilul. O parte din parinti refuza sa mai aduca copiii la scoala pana cand este sigur ca nu vor fi contaminati. Intre timp au fost semnalate deja sapte cazuri de imbolnavire, in urma telefoanelor date de parinti. Copiii respectivi nu au mai fost adusi la scoala.

Conducerea unitatii a luat deja primele masuri. A fost facuta o dezinfectie iar conducerea a solicitat indicatii de la  Directia de Sanatate Publica.

Specialistii au spus ca deocamdata nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare, deoarece varicela este considerata dintre cele mai comune boli ale copilariei.

Mentionam ca Varicela, cunoscuta si sub denumirea de “varsat de vant”, este o boala foarte contagioasa cauzata de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic responsabil si de imbolnavirea de Zona Zoster la adulti.

Boala provoaca o eruptie asemanatoare blisterului, mancarime, oboseala si febra. Eruptia apare mai intai la nivelul stomacului, spatelui si fetei si se poate raspandi pe tot corpul.

Dupa imbolnavirea de varicela, gazda este purtatoare de virus pe tot parcursul vietii. Acesta ramane in stare latenta in organism si, in conditiile propice – imunitate scazuta, de exemplu – se poate reactiva si poate declansa Zona Zoster

Nu este de obicei o afectiune grava, severitatea variind de la o persoana la alta. Varicela este mult mai severa si cauzeaza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar slabit.

Boala insa poate avea si urmari grave, in cazul anumitor categorii de pacienti. Riscul de deces este de 1 la 60.000 de cazuri. Varicela se face o singura data in viata, insa exista totusi posibilitatea ca o persoana care intra a doua oara in contact cu virusul, sa aiba cateva simptome usoare – febra scazuta, oboseala, dureri de cap – care se vor ameliora in scurt timp.

Virusul care cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Boala se transmite cel mai frecvent pe cale respiratorie, prin aer, de la o persoana bolnava care tuseste sau stranuta.

Pentru ca vorbim despre o afectiune extrem de contagioasa, primul pas catre tratare este izolarea pentru a evita contaminarea altor personae

Varicela apare pe tot parcursul anului, insa se intalneste mai frecvent iarna si primavara. Peste 90% din persoanele din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestea nu sunt vaccinati impotriva varicelei.

Imbolnavirea de varicela poate fi prevenita prin vaccin. Pana la 90% dintre persoanele care se vaccineaza nu vor face boala. Persoanele care fac boala dupa vaccinare fac o forma mai usoara. Vaccinul antivaricela nu este obligatoriu ca altele insa  poate preveni aparitia unei afectiuni . El poate fi administrat la copii intre 12 luni si 18 luni si mai apoi, la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani.

 

Alte articole