11.3 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

„Copiii au nevoi de îmbrățișări, și nu doar câtă vreme sunt bebeluși“ – recomandarea științei relaționale

Prima clipă de viață pe care o trăim atunci când venim pe lume este însoțită de o îmbrățișare. Fără să ne dăm seama, este acel moment în care ne simțim iubiți și în siguranță. O stare similară experimentează și mama imediat după ce a născut, prin hormonii de relaxare pe care-i secretă. Am putea spune că este o reacție instinctivă. Însă dincolo de instinct, îmbrățișarea este absolut necesară dezvoltării fizice și psihice normale a ființei umane. Timpul pe care-l petrec părinții cu copilul imediat după naștere este crucial în crearea legăturii indestructibile dintre ei. Cercetătorii subliniază faptul că oamenii care primesc mai multe îmbrățișări ajung la maturitate cu creierele mai dezvoltate. Mai mult decât atât, însăși ținerea copilului în brațe (fără să luăm în calcul alăptarea) ajută la normalizarea temperaturii corpului copilului, a bătăilor inimii sale și a respirației.

Oxitocina, denumită și „hormonul fericirii“, este produsă de hipotalamus și secretată de glandă hipofiză. Prezentă în cazul ambelor sexe, aceasta e responsabilă de reproducere, stimulând centrele plăcerii și contribuind la generarea încrederii. Inițial, a fost recunoscută pentru faptul că ajută contracțiile uterine din timpul travaliului. Cu timpul, a căpătat și alte valențe: la nivel cerebral, are efecte asupra comportamentului emoțional, cognitiv sau social.

Atingerea este prima lecție și primul stimul receptat de creierul unui copil. Și pentru că masajul făcut bebelușilor este considerate benefic din punct de vedere musculo-scheletal, acesta e practicat de numeroși părinți și îngrijitori. Un articol publicat în secțiunea Stanford Medicine a site-ului prestigioasei universități americane Stanford scoate în evidență beneficiile pe care le are masajul – din perspectivă relațională. Maureen McCaffrey (instructor de masaj pentru copii la Spitalul Lucile Packard) afirmă că masajul influențează pozitiv somnul copiilor, că astfel cel mic începe să conștientizeze că este iubit, demonstrează că se simte confortabil, digestia i se ameliorează, greutatea sa crește și dezvoltarea neuronală ia amploare.

CITESTE CONTINUAREA PE PAGINADEPSIHOLOGIE 

Alte articole