27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022

CONTROVERSĂ – Admitere cu probă scrisă sau cu dosar? Cum a reuşit pandemia să scoată toate probele scrise, la „Cuza”?

Pentru al treilea an la rând, contextul pandemic în care ne aflăm oferă şi o fereastră de oportunitate pentru admiterea la universitate în cazul unor tineri, care pot intra doar cu media de la Bacalaureat, dacă este una ridicată, scăpând de stresul examinării suplimentare.
Cu două excepţii, toate facultăţile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi care aveau o probă scrisă pentru trierea candidaţilor care se înscriau în anul întâi au trecut exclusiv la un sistem pe bază de dosare. Cea mai notabilă este situaţia Facultăţii de Informatică, unde în ultimii ani s-a dublat numărul de candidaţi, pentru că proba scrisă, de un nivel ridicat de dificultate, a dispărut, iar clasificarea candidaţilor se face după nota luată la bacalaureat la Matematică sau Informatică (la alegere), care contează în procent de 75% din media de admitere, şi media generală de la Bacalaureat (25%).

Decizia UAIC nu este privită însă în cei mai buni termeni de celelalte universităţi din Iaşi, multe dintre ele făcând eforturi deosebite pentru a da, în condiţii de siguranţă epidemiologică, probele de admitere scrise şi pe perioada pandemiei. Un exemplu este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care a angrenat peste 700 de profesori şi personal administrativ şi a luat săli de la trei alte instituţii de învăţământ superior din Iaşi, în anii precedenţi, pentru a asigura distanţarea fizică şi un număr mai mic de candidaţi în săli, care au dat cu toţii examenul scris în format faţă-în-faţă.

Sau Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, care a organizat şi anul trecut, şi anul acesta, probe scrise la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iaşi. Victimă pandemiei a căzut însă şi proba scrisă de la admiterea la licenţă la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”, care pornise promiţător în anul dinaintea pandemiei, însă admiterea se va realiza doar pe bază de dosar anul acesta.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow