6.9 C
Paşcani
miercuri, februarie 1, 2023

Control la salubritate. Amenzile plătite de societate trebuie imputate vinovaţilor. Inspectorii Curţii de Conturi nu confirmă “raportul Bodoasca” în urma căruia fostul director şi-a dat demisia

Inspectorii Curţii de Conturi Iaşi nu confirmă principalele acuzaţii din “raportul Bodoasca”,  în urma cărora fostul director al societăţi de salubritate din Paşcani a demisionat. Dezvaluirile au fost făcute chiar de noul director al unităţii, în ultima şedinţă a legislativului păşcănean. Leonard Ursu le-a spus consilierilor că în urma controlului care a avut loc la sfarsitul anului trecut, nu au fost găsite şi reţinute abateri de natură penală, în activitatea de la salubritate. Presupusele ilegalităţi au fost reclamate de consilierierul liberali şi la DNA dar până în prezent nu a fost demarata nici o anchetă.
Inspectorii fiscali au încheiat acţiunea de control la sfârşitul anului trecut iar raportul a fost deja făcut public şi trimis consilierilor locali. Toţi aşteptau că documentul să scoată la lumina dovezile “jafului din banii publici” reclamat de Claudiu Bodoasca. Consilierul liberal şi-a menţinut acuzaţiile chiar şi în ultima şedinţă de anul trecut a legislativului păşcănean, atunci când a fost supusă aprobării o rectificare bugetară pentru cumpărarea unor utilaje.
În replică directorul interimar Leonard Ursu a anunţat că inspectorii Curţii de Conturi nu au identificat abateri de natură penală în activitatea societăţii, în urma controlului efectuat anul trecut.
Conform documentului de control în activitatea din ultimii ani a societăţii păşcănene de salubritate au fost identificate mai multe nereguli de natură contabilă şi administrativa, o parte dintre ele fiind rezolvate deja. De exemplu contabilii unităţii au omis să evidenţieze diminuarea capitalului social şi dobânzile unui credit iar o serie de bunuri au fost înregistrate greşit.
De asemenea au fost depistate nereguli privind înregistrarea scoaterii din inventar a unor bunuri şi faptul că în anul 2016 au fost făcute cheltuieli mai mari decât veniturile realizate.
Inspectorii Curţii de Conturi au mai sesizat că societatea are deficiente în sistemul de control şi că trebuie să angajeze un auditor intern. Mai mult, din banii societăţii au fost achitate două amenzi date de Garda de Mediu pentru neîndeplinirea condiţiilor de colectare şi transport a gunoiului. Prima dintre ele este de 75.000 de lei şi a fost contestată, fără succes în instanţă, iar a adoua de 25.000 de lei a fost achitata imediat. Ele ar trebui imputate celor vinovaţi iar sumele să fie recuperate, conform documentului de control.
Din raport nu reies activităţi sau nereguli de natură penală subliniază directorul societăţii, iar problemele identificate trebuie rezolvate în 6 luni de zile.
Mentionam că la sfârşitul lunii octombrie 2016 comisia de control special înfiinţată de consilierii PNL, prin vocea consilierului Claudiu Bodoasca, a prezentat presei un raport exploziv. Pe 16 pagini au fost înşiruite acuzaţii grave privind gestionarea resurselor societăţii şi a fost cerută demisia conducerii. Mai mult autorii raportului au depus şi o plângere penală la DNA, fără nici o urmare până acum. De asemenea au fost făcute presiuni până când fostul director Eduard Dumea a renunţat la funcţie, prin demisie.

RAPORTUL CURTII DE CONTURI LA SOEICTATEA DE SALUBRITATE DIN PASCANI P1 by orizontul pascani on Scribd

RAPORTUL CURTII DE CONTURI LA SOCIETATEA DE SALUBRITATE PASCANI P 2 by orizontul pascani on Scribd

Raport Comisie Analiza Activitate SC CLP ECO SALUBRITATE SA Pascani by orizontul pascani on Scribd

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow