-4.7 C
Paşcani
luni, ianuarie 24, 2022

Controale privind modul în care au fost salubrizate cursurile de apă

În lunile aprilie și mai, personalul Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA-uri) și Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani din subordinea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret a participat la o amplă acțiune de control privind modul în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate șanțuri și rigole pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor pluviale, pe raza unităților administrativ-teritoriale din județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vrancea.

În centrul atenției s-au aflat, în principal, cursurile de apă pe care s-au produs în anii anteriori blocaje care au dus la inundații, precum și zonele care au făcut obiectul unor sesizări privind depozite de deșeuri neautorizate.

Acțiunea a vizat până în prezent 114 unități administrativ-teritoriale, după cum urmează: 50 în județul Suceava, 23 în județul Iași, 14 în județul Neamț, 14 în județul Bacău, 13 în județul Vrancea. S-a urmărit modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările anterioare, starea de salubritate a cursurilor de apă cu identificarea depunerilor necontrolate de deșeuri menajere, gunoi de grajd, resturi vegetale şi deşeuri lemnoase, depozitele de lemn existente la data controlului pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum şi cursurile de apă pe raza localităţilor.

În urma controlului au fost stabilite măsuri pentru desființarea depunerilor necontrolate de deşeuri, a depozitelor de lemn identificate pe malurile sau în zonele de protecție a cursurilor de apă, pentru curățarea şi decolmatarea șanțurilor și rigolelor de scurgere a apei pluviale.

Reprezentanţii autorităţilor locale au fost notificaţi cu privire la îndeplinirea măsurilor trasate şi a termenelor acordate în acest sens, fiind atenţionaţi totodată că neaducerea la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor dispuse anterior, precum şi a solicitărilor legale ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 35.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice.

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret reaminteşte autorităţilor locale că trebuie să curețe și să întrețină rigolele și șanțurile marginale ale drumurilor publice, în vederea asigurării preluării apelor pluviale și scurgerilor de pe versanți, să asigure secțiunea de scurgere în zona podurilor și podețelor prin degajarea albiei și igienizarea zonei și să elimine vegetația ierboasă și lemnoasă din albia cursurilor de apă și de pe malurile acestora. Mai mult, autoritățile locale au atât obligaţia de a igieniza cursurile de apă ori de câte ori este necesar, cât şi obligaţia de a le monitoriza în vederea prevenirii depozitării deşeurilor pe maluri.

Totodată, facem un apel către populaţie să depoziteze deşeurile numai în spaţii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenării acestora în cursurile de apă.

Pe lângă factorul de poluare, deșeurile pot crea adevărate blocaje la ape mari, în special in zona podurilor, blocaje care duc la inundații.

Compartiment Comunicare și Relații cu Presa

foto facebook apele romane

DE LA ACELAȘI AUTOR

USR Pascani, mesaj cu ocazia Zilei Unirii Principatelor

Organizația USR Pașcani a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române....

Cum se aplică măsurile de plafonare și compensare pentru facturi

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care...

VIDEO. Laboratorul care îi pregăteste pe oameni pentru a doua viață. Ce este și cum se face crioconservarea

Crioconservarea este o zonă experimentală de cercetare în care...