17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Controale la pomii de Crăciun. Amenzile ajung până la 10 mii de lei

Controale la pomii de Crăciun. Amenzile ajung până la 10 mii de lei

Este luna decembrie, iar unul dintre simbolurile sărbătorilor de iarnă este pomul de Crăciun. Astfel, în această perioadă au loc acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului şi comercializării de materiale lemnoase şi a „pomilor de Crăciun”. Încălcarea legislației silvice se sancționează cu amenzi de până la 10 mii de lei. Momentan nu au fost găsite nereguli și nici brazi naturali în piețe nu sunt spre comercializare.

Zonele şi pe traseele vulnerabile, drumurile forestiere şi cele publice, zonele împădurite cu răşinoase şi în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare sunt controlate de către echipe de polițiști, jandarmi și specialiști silcivi în această perioadă. Controalele au început de luni, 5 decembrie și vor continua până la sfârșitul acestei luni, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite îndreptate împotriva fondului forestier, în special a celor de tăiere, transport, prelucrare şi comercializare a speciilor tinere de arborete de răşinoase (brad şi molid), valorificate sub forma pomilor de Crăciun.

Dacă sunt nereguli, amenzile date ajund de până la 10 mii de lei fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

Trebuie să știți că transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).

În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei,

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow