More

  Controale ANSVSA în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal

  Array

  Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face prelevări în mai pentru depistarea cazurilor de înlocuire a cărnii de vită cu cea de cal, în cadrul unui plan de controale coordonate de Comisia Europeană, după scandalul de anul trecut privind aceste practici frauduloase.

  ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel naţional în vederea conformării prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de către Comisia Europeană, informează autoritatea.

  Acest plan de control urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită.

  În acest sens, în perioada 5 – 30 mai 2014, specialiştii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti prelevează probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreaga ţară.
  În cazul acestui control de amploare, se prelevează probe de produse alimentare (carne tocată, carne preparată şi produse din carne) care sunt comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.

  Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.

  Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

  ANSVSA va transmite apoi Comisiei Europene – Direcţia Generală Sănătate şi Consumatori raportul tehnic şi financiar final referitor la implementarea deciziei Comisiei.

  La începutul anului 2013, au apărut dezvăluiri conform cărora o companie din sudul Franţei, Spanghero, revindea carnea de cal drept carne de vită, carnea fiind folosită pentru milioane de produse vândute în 13 ţări europene.

  ADN-ul de cal a fost depistat iniţial în Marea Britanie şi Irlanda, în produse care, potrivit etichetei, erau din carne de vită, ducând la izbucnirea unui scandal european de proporţii. Spanghero a afirmat că a importat carnea din România, însă o anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză, care acuzase furnizorul român, revindea carnea de cal drept carne de vită în deplină cunoştinţă de cauză. Guvernul francez a mai dezvăluit existenţa unei filiere care trecea prin cel puţin cinci ţări: Franţa, Luxemburg, România, Olanda, Cipru.

  Sursa Mediafax

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Reacția primarului după ce a primit semnăturile pentru transportul elevilor: Am nevoie de informații suplimentare. Voi sta de vorba cu părinții după ce voi...

  Problema transportului elevilor școlii “Iordache Cantacuzino”, care fac naveta pe jos , câțiva km pe zi printre mașini, pentru a ajunge la noua locație,...

  Un avocat noul președinte de la CSM. 1,2 lei/zi alocația unui sportiv

  Clubul Sportiv Municipal Pașcani are o noua conducere. Săptămâna trecută ,in prima ședința a Consiliului de Administrație a fost ales in funcția de președinte...

  Primarul din Stolniceni Prăjescu a oferit flori de Ziua Femeii, în școlile din comună – FOTO

  Ziua Femei a fost sarbatorita luni atat in marile orase cat si la sate. In Stolniceni Prajescu, a devenit o traditie ca de 8...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI