28.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Controale ANAF: Cele mai importante schimbări apărute în lunile recente

In lunile recente, autoritățile au venit cu câteva schimbări majore legate de activitatea de control a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), iar acestea ar trebui avute în vedere de către contribuabili. În plus, există și unele noutăți jurisprudențiale importante de care să se țină cont.

1. Dreptul ANAF de a sancționa contravenții de procedură fiscală se prescrie după cinci ani, astfel că amenzile pot fi date fără probleme la controale. Dreptul inspectorilor de a aplica amenzile contravenționale de procedură fiscală se prescrie după cinci ani de la data săvârșirii faptei (față de doar șase luni), așa cum s-a stabilit prin OUG 102/2022. Noua regulă se aplică începând cu faptele săvârșite din data de 30 iunie 2022. Modificarea legitimează o practică deja folosită de ANAF, prin care instituția aplică amenzi, în cadrul controalelor fiscale, chiar dacă au trecut ani întregi de la săvârșirea unei contravenții.

2. Comercianții ce trimit prin poștă colete cu plata ramburs vor putea fi controlați mai ușor. Furnizorii de servicii poștale vor fi obligați să transmită lunar Fiscului informații despre comercianții online care trimit colete cu plata ramburs, conform OUG 67/2022. În acest fel, autoritățile vor să identifice mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral, însă măsura trebuie pusă în aplicare prin ordin al ANAF pentru a fi funcțională.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow