24.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022

Consumăm fără să ştim un „cocktail” de chimicale. Mii de substanţe cu efecte necunoscute intră în contact cu alimentele

Experții internaționali care au analizat peste 1.200 de studii științifice avertizează că oamenii ar putea consuma zilnic, fără să știe, mii de substanțe chimice potențial periculoase. Peste 3.000 de astfel de chimicale au fost descoperite în ambalajele produselor alimantare, iar efectele lor pe termen lung ridică încă semne de întrebare.

Oamenii de știință au identificat peste 3.000 de substanțe chimice cu potențial dăunător care pot fi găsite în ambalajele alimentelor și în alte materiale legate de astfel de produse. Dintre aceste chimicale, două treimi nu erau puse în legătură cu alimentația oamenilor, relatează The Guardian. Cifrele îngrijorătoare au fost stabilite în urma eforturilor susținute ale specialiștilor internaționali. Un grup de experți a analizat peste 1.200 de studii științifice care urmăresc prezența substanțelor chimice în ambalajele alimentare, dar şi în echipamentele de procesare ori vesela și recipientele reutilizabile.

Substanţe periculoase în ambalajele alimentelor

Potrivit unui raport publicat joi de Food Packaging Forum, o organizație non-profit din Elveția, în acest moment se cunosc puține lucruri despre multe dintre cele 3.240 de substanțe chimice examinate în cadrul studiilor respective. De asemenea, nici efectele lor asupra oamenilor nu au fost cercetate. Producătorii adaugă chimicalele în ambalaje fie intenționat, fie în lipsa unei documentaţii temeinice, a precizat Pete Myers, coautor al raportului, fondator și om de știință șef al Environmental Health Sciences. În orice caz, multe dintre aceste substanțe chimice ajung în corpul uman, a mai spus el. „Dacă nu știm ce este, nu îi putem stabili gradul de toxicitate”, a explicat Pete Myers„Amestecul de substanțe chimice este prea complex pentru a ne permite reglementarea lui în condiţii de siguranță”, crede el.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow