11.9 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Construcţiile abuzive pe domeniul public, încă 45 de zile de control

Poliţia locală din Paşcani mai are nevoie de timp pentru a descâlci ilegalităţile acumulate în zeci de ani privind ocuparea abuzivă a domeniului public.
La sfârşitul săptămânii trecute comandantul institutiei, Vasilica Avasiloaei – foto a solicitat prelungirea cu 45 de zile a termenului de prezentare a unui raport pe acesta tema. Iniţial, primarul municipiului a cerut ca în maxim 10 zile să fie făcută o primă constatare dar până acum doar 13 societăţi au prezentat o parte din actele solicitate iar şase din acestea au fost deja sancţionate conform prevederilor legale.

Sunt vizate 33 de societăţi comerciale din Paşcani, printre ele şi una care aparţine consilierului liberal Marius Pintilie.
Constatarea a fost făcută în anul 2010 de o comisie de control coordonată de fostul viceprimar Ioan Ioniţă. În urma verificărilor a rezultat un proces verbal, 176866/20.09.2010, adus la cunoştinţa consilierilor de atunci, dar nu a fost luată nici o măsura.
Raportul cu ocuparea abuzivă a domeniului public a fost însuşit de Consiliul Local, câţiva ani mai târziu, de două ori.
În anul 2012 o altă comisie specială condusă de fostul consilieri independent Dionisie Afloroaei a constatat mai multe ilegalităţi privind administrarea şi concesionarea domeniului public şi a trimit procurorilor DNA raportul aprobat prin HEL 51 din 06.06.2012.
De asemenea în februarie 2013, în urma controalelor Curţii de Conturi, noii consilieri locali aprobă HCL nr 42, prin care se încasează redevenţele de folosinţă a terenurilor fără contracte, doar pentru perioada 2010 – 2013.
De atunci şi până în prezent terenurile sunt ocupate fără contracte şi fără plată iar construcţiile au rămas intacte, chiar dacă nu au autorizaţii. În unele cazuri afacerile au fost vândute altor persoane sau firmele găsite în neregulă au eliberat terenurile sau au intrat în legalitate.
Subiectul a fost adus în atenţia opiniei publice de BIT TV după zeci de cereri de informaţii publice, unele rămase fără răspuns.
Mai mult, printr-o adresă trimisă Primăriei, Consiliului Local, Comisiei de Urbanism şi Comisiei Juridice, postul local de televiziune a solicitat lămuriri privind aplicarea măsurilor legale.
Atât reprezentanţii Primăriei cât şi cei din legislativul local au preferat să tacă iar comisiile de specialitate şi-au declinate orice fel de competenţă. În semn de protest, consilierul Sorin Olariu şi-a dat demisia din Comisia de Urbanism iar jurnaliştii care au îndrăznit să facă aceste dezvăluiri au fost trimişi în judecată, pentru despăgubiri morale, de consilierii liberali Claudiu Bodoasca şi Marius Pintilie.

Alte articole

Parcări cu plată puține, înainte de alegeri

Dezbateri intense in comisiile de specialitate pe marginea proiectului...

Bani pentru biserici de la bugetul local. Se pot depune proiecte

Administratia locala a deschis sesiunea de depunere a proiectelor...